Τρία πρώην μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), γνωστής και ως Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ, συνδέονται με την απόπειρα ληστείας τεθωρακισμένου οχήματος κοντά στη Βρέμη πέρυσι το καλοκαίρι.

Ads

Το DNA που βρέθηκε στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαφυγή των ληστών, ταιριάζει με των Ντανιέλα Κλέτε (σήμερα 57 ετών), Ερνστ-Φόλκερ Βίλχελμ Στάουμπ (σήμερα 58 ετών) και Μπουρκχάρντ Γκάρβεκ, ανέφερε το γερμανικό δίκτυο NDR.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε τα ευρήματα, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις 6 Ιουνίου, τρεις μασκοφόροι έκλεισαν το δρόμο σε τεθωρακισμένο όχημα σε πάρκινγκ. Ένας άνοιξε πυρ, αλλά οι δράστες δεν κατάφεραν να μπουν μέσα στο τεθωρακισμένο όχημα. Τελικά, κατάφεραν να διαφύγουν.

Ads

Στοιχεία του DNA συνδέουν, επίσης, την Κλέτε και τον Στάουμπ, με μία παρόμοια ληστεία τεθωρακισμένου το 1999, αναφέρει το NDR.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα μέλη της RAF μπορεί να μην διαθέτουν χρήματα και ότι πραγματοποιούν ληστείες με στόχο να χρηματοδοτήσουν ένα νέο αστικό αντάρτικο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΤα μέλη της πρώτης γενιάς της RAF καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη

RAF – «Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ»

Η RAF, γνωστή και με την ονομασία «Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ», ιδρύθηκε το 1968 με πρωτεργάτες τους Αντρέας Μπάαντερ (1947-1977), Γκούντρουν Ένσλιν (1940-1977) και τη δημοσιογράφο Ουλρίκε Μάινχοφ (1934 – 1976).

image

Η οργάνωση προήλθε σαν αντίδραση στην πολιτική κατάπνιξης και εξουδετέρωσης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς από το γερμανικό κράτος, υιοθέτησε αρχές αντάρτικου πόλεων και κήρυξε τον ένοπλο αγώνα για την εξουδετέρωση του καπιταλιστικού και ιμπεριαλιστικού κρατικού μηχανισμού στη Δυτική Γερμανία.

Έδρασε επί 28 χρόνια. Το 1977 ήταν  χρονιά-σταθμός για την RAF αφού προχώρησε σε δολοφονίες πολιτικών και οικονομικών στελεχών, ενώ οι ιστορικοί ηγέτες της καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και πέθαναν -κατά τις αρχές και την επίσημη εκδοχή, που έχει αμφισβητηθεί, αυτοκτόνησαν- στη φυλακή.

Η οργάνωση με ανακοίνωσή της τερμάτισε τη δράση της τον Απρίλιο του 1998, ενώ ήδη από το 1992 ήταν ουσιαστικά ανενεργή.