Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για παρακολουθήσεις πολιτών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ.

Ads

Ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει στην ερώτησή του το γεγονός ότι «με τις παρακολουθήσεις γίνεται  καταγραφή του ιδεολογικού υπόβαθρου και της κοινωνικής ή πολιτικής δράσης των πολιτών, όπως η προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών ή οι απόψεις τους γύρω από τους εμβολιασμούς», ενώ υπενθυμίζει ότι από την ανάληψη της εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ, η ΕΥΠ έχει υπαχθεί απευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού ενώ είναι σε εξέλιξη νομοθετική διαδικασία για την εξαίρεση των  προσλήψεων στην Υπηρεσία από τον έλεγχο της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Δεδομένων αυτών, ο ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να σχολιάσει τις αποκαλύψεις και να τοποθετηθεί για το εάν αυτές οι πρακτικές παρακολουθήσεων συνάδουν με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής. Σημειώνεται ότι για το ζήτημα, ο Στέλιος Κούλογλου, ενημέρωσε με επιστολή του και τη Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ΜΜΕ, της οποίας είναι μέλος.

Διαβάστε επίσης: 

Ολόκληρη η ερώτηση:

Ads

«Δημοσίευμα στην “Εφημερίδα των Συντακτών” αποκάλυψε ότι η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) παρακολουθεί πολίτες όπως δημόσιους υπαλλήλους, δικηγόρους, στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφους-μέλη ερευνητικής ομάδας, ανήλικους όπως ένα 12χρονο πρόσφυγα αλλά και δημόσιες συναθροίσεις πολιτών.

Με τις παρακολουθήσεις γίνεται  καταγραφή του ιδεολογικού υπόβαθρου και της κοινωνικής ή πολιτικής δράσης των πολιτών, όπως η προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών ή οι απόψεις τους γύρω από τους εμβολιασμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί τους συγκεκριμένους πολίτες λόγω κινδύνου  για τη δημόσια ασφάλεια από “εσωτερικές ή εξωτερικές απειλές”. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από την ανάληψη της εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση έχει υπαχθεί απευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού ενώ είναι σε εξέλιξη νομοθετική διαδικασία για την εξαίρεση των  προσλήψεων στην Υπηρεσία από τον έλεγχο της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πώς σχολιάζει τις αποκαλύψεις ότι απλοί πολίτες και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται με βάση τις ιδεολογικές, προτιμήσεις ή την πολιτική και κοινωνική δράση;
  2. Συνάδουν αυτού του είδους οι παρακολουθήσεις με τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής;»