Δυο μέρες μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) πολιτών, που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και κατά των εμβολίων, αλλά και ανθρώπων που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό, η κυβέρνηση έδωσε απάντηση μέσω του εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις εν λόγω επιχειρήσεις. 

Ads

Σημειώνεται πως σε συνέχεια του ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, σε σημερινό δημοσίευμα, η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για «δημιουργία ΕΥΠ στα μέτρα του Μαξίμου»,  αναφερόμενη σε προσχέδιο προεδρικού διατάγματος, με το οποίο αφαιρούνται αρμοδιότητες από ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στην Υπηρεσία. 

Το Μαξίμου επί δύο ημέρες δεν είχε διαψεύσει το ρεπορτάζ και τα στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις αποκαλύψεις, επισημαίνοντας «το πολύ σημαντικό, σπουδαίο έργο – ρόλο με πολύ μεγάλη επάρκεια» που επιτελεί η ΕΥΠ και κάνοντας ειδική αναφορά σε απειλές που πλέον έχουν πιο «υβριδικά χαρακτηριστικά» σε σχέση με το παρελθόν. Επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί «δεν περιμέναμε να είχε τέτοιου είδους ευαισθησίες, δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η ΕΥΠ και να γίνεται κομμάτι μιας δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης».

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου ο Παναγιώτης Κοντολέων, διοικητής της ΕΥΠ και «εκλεκτός» του Κυριάκου Μητσοτάκη, «να εξηγήσει γιατί δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας». 

Ads

Την ίδια ώρα στη Βουλή φέρνουν το θέμα ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Καμίνης. Οι σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις κατατέθηκαν από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2019, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας ήταν με Προεδρικό Διάταγμα να θέσει υπό τον έλεγχο του Μαξίμου την Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων

Στη δήλωσή του, ο Χρήστος Σπίρτζης κάνει λόγο για «σύγχρονο ακραία δεξιό εφιάλτη, που δημιούργησε το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη». Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ θέτει μια σειρά από ερωτήματα στον πρωθυπουργό για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ αναφέρει ότι όσα αποκαλύφθηκαν για «τις εντολές παρακολούθησης και φακελώματος πολιτών θα τα ζήλευε ο αείμνηστος Νίκος Γρυλλάκης, παρά την καταπληκτική του επαγγελματική πορεία στις υποκλοπές, στις παρακολουθήσεις, στη δίωξη κομμουνιστών».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης ζητά να δοθούν πειστικές εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι είναι «ιδιαιτέρως προβληματική παρέκκλιση από την αποστολή της» ΕΥΠ η παρακολούθηση μεταναστευτικών οργανώσεων, δημοσιογράφων, δικηγόρων και δημοσίων συναθροίσεων».«Όλα αυτά μας παραπέμπουν στην προδικτατορική ΚΥΠ, η παρακρατική δράση της οποίας συνέβαλε αποφασιστικά στην εγκαθίδρυση του απριλιανού καθεστώτος» καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.

Τι απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα για την ΕΥΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι η Υπηρεσία εποπτεύεται από εισαγγελική αρχή, προσθέτοντας ότι:

«Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και η αντίληψη αυτή μας διακατέχει οριζόντια. Από την άλλη η ΕΥΠ επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο και ρόλο και με μεγάλη επάρκεια, όπως έχουμε αντιληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε ό,τι αφορά απειλές για την εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών και τον ομαλό κοινωνικό βίο είτε από εξωτερικές είτε από εσωτερικές απειλές, όπως το οργανωμένο έγκλημα. Απειλές που έχουν και πιο υβριδικά χαρακτηριστικά όπως είδαμε στον Έβρο και τώρα με την υγειονομική κρίση που ορισμένοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν και δημιουργούν καταστάσεις που εγκυμονούν απειλές για τη ζωή των πολιτών».

Ο κ. Οικονόμου προχώρησε και σε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον διοικητή της ΕΥΠ», λέγοντας ότι θα ήταν καλό η ΕΥΠ να μείνει έξω από τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση. «Δεν περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ευαισθησίες, αλλά δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η ΕΥΠ σε πολιτική αντιπαράθεση. Ο διοικητής της ΕΥΠ είναι στη διάθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Την έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητούν με αίτημά τους προς τον πρόεδρό της οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που μετέχουν σε αυτή ως μέλη.

Οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Βούτσης,  Σπύρος Λάππας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Παύλος Πολάκης ζητούν την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής προκειμένου να κληθεί ο Διοικητής της ΕΥΠ σε ακρόαση σε σχέση με ανησυχητικές πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με δραστηριότητες της υπηρεσίας που διευθύνει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας “Εφημερίδα των Συντακτών”, η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ο διοικητής της ΕΥΠ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας του, γιατί ζητά την καταγραφή του ιδεολογικού υποβάθρου και προσωπικών στοιχείων διαμαρτυρομένων πολιτών, γιατί πρέπει να παρακολουθείται όποιος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών και ποια απειλή για τη δημόσια ασφάλεια αποτελεί ένα 12χρονο προσφυγόπουλο που έφτιαξε σκίτσο που δημοσιεύτηκε.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με ανακοίνωση του τόνισε πως η μη διάψευση της παρακολούθησης πολιτών από την κυβέρνηση δείχνει το «φακέλωμα του λαού» από τις κυβερνήσεις και το κράτος, ενώ τόνισε ότι χρησιμοποιήθηκε και η πανδημία για την ενίσχυση αυτών των τακτικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Με αφορμή το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για περιστατικά πολιτών από την ΕΥΠ, το οποίο δεν διαψεύδει η κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το σοβαρό ζήτημα του φακελώματος του λαού από τις κυβερνήσεις και το κράτος, για το οποίο το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως η παρακολούθηση και καταγραφή προσωπικών δεδομένων, ειδικά της ιδεολογίας, της κοινωνικής και πολιτικής δράσης, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση αξιοποιήθηκε και η πανδημία.

Όσα έρχονται στο φως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ τα περισσότερα περιστατικά στη συνέχεια “κουκουλώνονται”, όπως έγινε με τα πολλαπλά κρούσματα υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για τα οποία ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί και τιμωρηθεί οι υπαίτιοι.

Οι συγκεκριμένες πρακτικές παρακολούθησης αποτελούν κρίκο σε μία μεγάλη αλυσίδα αντιδραστικών νόμων, μέτρων περιστολής των δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, κατευθύνσεων της ΕΕ κλπ, που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, για να επιβάλλουν “σιγή νεκροταφείου”, για να υλοποιείται “δια πυρός και σιδήρου” η αντιλαϊκή πολιτική. 

Ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την πολιτική, αλλά ούτε και με τα κάθε φορά προσχήματα που αξιοποιούνται για την επιβολή της, να θέσει στην προμετωπίδα των αγώνων του την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων κι ελευθεριών».