Νέες αποκαλύψεις για την ΕΥΠ, αυτή τη φορά για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην δομή της, μεταξύ άλλων και στον τρόπο προσλήψεων νέου προσωπικού, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να αποκλείονται οι «ανεπιθύμητοι» και να προωθούνται οι «επιθυμητοί» του Μαξίμου σε αυτήν την ευαίσθητη υπηρεσία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις απλών πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, οι οποίες ακόμη περιμένουν κάποια αντίσραση της κυβέρνησης.

Ads

Στο φύλλο της Δευτέρας, η «Εφημερίδα των Συντακτών» – η οποία έκανε και τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις στο φύλλο του Σαββάτου – αναφέρεται στο προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος που στάλθηκε πριν από λίγες μέρες στο ΣτΕ και περιλαμβάνει αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας, μεταξύ άλλων και στον τρόπο προσλήψεων νέου προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το προσχέδιο αυτό έρχεται να ανατρέψει κάθε πρόνοια που είχαν θεσπίσει οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον τρόπο αξιολόγησης του νέου προσωπικού.

Ειδικότερα, με το Π.Δ. 1/2017 η κυβέρνηση Τσίπρα στο άρθρο 44 με τίτλο «Διαδικασία επιλογής – Επιτροπές» όριζε την «Επιτροπή Ελέγχου», που είχε ως πρόεδρό της εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και αναλάμβανε όλη τη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών των υποψηφίων, με το σχετικό πρακτικό, μαζί με τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων, να διαβιβάζονται στην Επιτροπή
Επιλογής Προσωπικού».

Ads

Με αυτή την Επιτροπή, που ελεγχόταν από το ΑΣΕΠ, αποκλείονταν οι «αμαρτωλές» περιπτώσεις που χωρίς να πληρούν καν τις τυπικές προϋποθέσεις και τους όρους της προκήρυξης παρέμεναν ως υποψήφιοι.

Η 2η Επιτροπή, που ονομάζεται «Τριμελής Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού», απαρτίζεται από τον υποδιοικητή της ΕΥΠ ως πρόεδρό της και ένα ανεξάρτητο εκτός ΕΥΠ μέλος από το ΑΣΕΠ. Με αυτή τη διαδικασία διενεργήθηκε ο τελευταίος διαγωνισμός στην ΕΥΠ, που κατοχύρωσε με καθολικό τρόπο την αξιοκρατική επιλογή στελεχών με υψηλή επιστημονική επάρκεια, αφού τα στάνταρ της ήταν ανάλογα και υψηλότερα με αυτά που απαιτούνται για να εισαχθεί κανείς στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στη Διπλωματική Ακαδημία κ.λπ.

Με το νέο Π.Δ. που προωθεί η κυβέρνηση αλλάζει η σύνθεση και οι αρμοδιότητες των ανωτέρω επιτροπών: Η Επιτροπή Ελέγχου στην οποία προεδρεύει το μέλος του ΑΣΕΠ δεν παραλαμβάνει και δεν προχωρά στον έλεγχο του εμπρόθεσμου και στην πληρότητα των δικαιολογητικών.

Αυτή η ουσιαστική και κρίσιμη αρμοδιότητα περνά στη δικαιοδοσία της Τριμελούς Επιτροπής Επιλογής Προσωπικού, δηλαδή στον έλεγχο της διοίκησης της ΕΥΠ που καταρτίζει πια μόνη της τον κατάλογο των αποκλεισθέντων και παραδίδει σε δεύτερο χρόνο τον κατάλογο των κληθέντων υποψήφιων και τα υποβληθέντα απ’ αυτούς απαιτούμενα πιστοποιητικά και δικαιολογητικά για έλεγχο.

Αυτό σημαίνει πως στην πρώτη διαδικασία που εξετάζεται αν οι αιτούντες κατέθεσαν εμπροθέσμως και πλήρως τα δικαιολογητικά τους, το όργανο που ελέγχεται ουσιαστικά από το ΑΣΕΠ δεν ασκεί έλεγχο, με αποτέλεσμα να αποκλείονται ανεπιθύμητοι και να προωθούνται οι επιθυμητοί.

Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου μετέχει όποτε κρίνεται απαραίτητο και μάλιστα χωρίς δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού, για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε… δυσάρεστη έκπληξη από τα στελέχη του ΑΣΕΠ.

Ετσι λοιπόν με την επίφαση της νομιμότητας δεν καταργείται τυπικά η Επιτροπή Ελέγχου δικαιολογητικών, αλλά καταργείται ουσιαστικά, αφού της αφαιρούνται αρμοδιότητες και ρόλος.