Τον Μάιο του 2007 η σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν, Πηνελόπη, δήλωνε ρητά σε Βρετανούς δημοσιογράφους ότι «ποτέ δεν ήταν βοηθός του ούτε απασχολήθηκε ποτέ στο επικοινωνιακό του επιτελείο». 

Ads

Οι δηλώσεις αυτές, που δίνουν νέα διάσταση στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από τις αργομισθίες συγγενών του υποψήφιου Προέδρου της Γαλλίας με τους Ρεπουμπλικάνους, θα παίξουν στην γαλλική τηλεόραση σήμερα. 

Η εν λόγω συνέντευξη είχε γίνει στο πλαίσιο συνέντευξης – προφίλ της Πηνελόπης Φιγιόν στην βρετανική Sunday Telegraph το 2007, όταν ο σύζυγός της επρόκειτο να γίνει πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Νικόλα Σαρκοζί. Τότε η Φιγιόν δήλωνε μια απλή νοικοκυρά. 

Τις προηγούμενες ημέρες όμως η οσμή σκανδάλου τύλιξε το υποψήφιο προεδρικό ζευγάρι. Η Πενέλοπι Φιγιόν κατηγορείται ότι έλαβε περίπου 900.000 ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και του αναπληρωτή του, χωρίς όμως να εργαστεί ποτέ στο Κοινοβούλιο.

Ads

Η συνέντευξη που έδωσε το 2007 η Φιγιόν ανασύρθηκε κι έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων κυρίως μιας ακόμη φράσης που αναφέρει η κυρία Φιγιόν. Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν είχε ποτέ επαγγελματική απασχόληση (μέχρι την ώρα της συνέντευξης), καθώς έχει «διαπιστώσει πως τα παιδιά της δεν την έχουν γνωρίσει παρά μόνο ως μάνα». 

Όμως σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά σημειώματα της μισθοδοσίας της, που παρουσίασε η εφημερίδα Le Canard enchaîné, η Φιγιόν πληρωνόταν ως «κοινοβουλευτική βοηθός» του συζύγου της και του διαδόχου του Μαρκ Ζουλό, το διάστημα μεταξύ 1988 και 1990, επίσης το διάστημα μεταξύ 1998 έως 2007 και κατόπιν 2012 έως 2013. Μάλιστα παράλληλα εργαζόταν και ως μισθωτή σε γαλλική εφημερίδα με υπέρογκες αμοιβές. 

Το σκάνδαλο κοστίζει στον Φιγιόν

Στο μεταξύ, το σκάνδαλο κοστίζει πολύ ακριβά στον Φιγιόν και δεν αποκλείεται να τον πετάξει και εκτός προεδρικής κούρσας. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό των γαλλικών ραδιοφωνικών δικτύων RMC και Atlantico, το 69% των Γάλλων ζητά από τον Φρανσουά Φιγιόν να εγκαταλείψει την κούρσα για την προεδρία της Γαλλία. 

Ο υποψήφιος που προτιμούν οι Γάλλοι για να αντικαταστήσει τον Φιγιόν ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία είναι ο Αλέν Ζιπέ, κατά την ίδια δημοσκόπηση του Harris Interactive. Το 57% των Γάλλων πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν την προεδρία με κάποιον άλλον υποψήφιο, ενώ μόνο το 29% δηλώνει ότι θα την κερδίσουν με τον Φιγιόν.

Χθες δημοσιεύτηκε ακόμη μια δημοσκόπηση που εκτόπιζε τον Φιγιόν από τη θέση του φαβορί για την προεδρία. Αμέσως μετά εκείνος κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι υποκίνησαν ένα σκάνδαλο για να τορπιλίσουν την υποψηφιότητά του.