Μια νέα κόντρα μεταξύ Ρώμης – Βερολίνου βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη φορά με αφορμή τη χρηματοδότηση Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ads

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως η Ιταλία είναι η χώρα που διαφωνεί με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Ωστόσο πηγές από τη Ρώμη ανέφεραν πως η αντίδραση δεν βρίσκεται στη χορήγηση βοήθειας αλλά στον τρόπο χρηματοδότησης. Η Ρώμη θεωρεί πως τα 3 δις προς την Τουρκία πρέπει να πληρωθούν εξ` ολοκλήρου από τον πρϋπολογισμό της Ε.Ε. «Έχουμε ήδη πληρώσει δις ευρώ για την διάσωση των Γερμανικών τραπεζών», τονίζει ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.

«Κάτι γίνεται λάθος στην Ε.Ε.», υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, όπως σημειώνεται από το Κόκκινο, και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με όρους αποικιοκρατίας».

«Από την πλευρά μας», συμπλήρωσε Ματέο Ρέντσι και πρόσθεσε: «προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί, αλλά το παραμύθι που πάμε στις Βρυξέλλες και απλά πρέπει να υπακούμε στις εντολές της Κομισιόν, πρέπει να τελειώσει».

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ιταλός Υπουργός Οικονομίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, με δηλώσεις ξεκαθάρισε πως «δεν είναι δυνατόν, μετά από δισεκατομμύρια ευρώ που ξοδέψαμε για την ενίσχυση των Γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που αντιπετωπίζουν οικονομική κρίση, να επιβαρύνουμε με επιπλεόν 300 εκατομμύρια τον δημόσιο κορβανά για να βοηθήσουμε την Γερμανία να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προσφυγικές ροές, που καταφθάνουν στην Γερμανία μέσω Βαλκανίων».

«Από την άλλη», επισήμανε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, «ο κ. Σόιμπλε συνεχώς πιέζει, σε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ, αλλά και τους βορειοευρωπαίους συμμάχους τους, τις χώρες της Μεσογείου για επιπλέον μειώσεις στις δημοσιονομικές δαπάνες και επιβάλει ολοένα πιο αυστηρές πολιτικές λιτότητας.

Σημειώνεται πως η στάση της ιταλικής κυβέρνησης έρχεται σε συνέχεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα ο Ματέο Ρέντσι κατά του Βερολίνου και των πολιτικών λιτότητας που επιβάλει στην Ευρώπη. Η αρχή είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα.

Εν τω μεταξύ η Γερμανία, βασικός υποστηρικτής της συμφωνίας με την Τουρκία, τάσσεται υπέρ της αύξησης του ποσού των 3 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε αρχικά η ΕΕ να χορηγήσει στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φρόντισε ωστόσο να περιορίσει αυτές τις προσδοκίες. «Δεν φαίνεται να υπάρχει πολύ νόημα να μιλάμε για περισσότερα χρήματα. Ας δημιουργήσουμε πρώτα το ταμείο των τριών δισεκατομμυρίων», σχολίασε με νόημα.