Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επισήμως προς τις χώρες της Ε.Ε. την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μετά τις 30 Ιουνίου 2016.

Ads

Την ανακοίνωση, που βρίσκεται σε αρμονία με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, έκανε μέσω twitter η Δανή επίτροπος Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η επίτροπος δημοσιοποίησε στον λογαριασμό της μια φωτογραφία της έκθεσης της Κομισιόν, στην οποία μπορεί να διαβάσει κανείς: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα την άρση της θεώρησης των διαβατηρίων των Τούρκων πολιτών», ενώ στο tweet της γράφει πως η Κομισιόν κατέληξε σε αυτήν την απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

* Ξεπεράστηκε και το τελευταίο «εμπόδιο» για την κατάργηση της τουρκικής βίζας στην Ε.Ε.

Ads

Τί καλείται να εκπληρώσει η Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες 

Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει μία σημαντική προϋπόθεση για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, που είναι η κατάργηση της βίζας για τους Ελληνοκύπριους πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Ωστόσο, η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, κ.ά.

Όσον αφορά την πολιτική ασύλου στην ΕΕ, η Επιτροπή υπογραμμίζει τις σημαντικές ελλείψεις στο υφιστάμενο σύστημα.

Η Επιτροπή, αναμένεται να προτείνει τη διατήρηση του παρόντος συστήματος ασύλου, σύμφωνα με το οποίο η χώρα στην οποία πρώτα φθάνουν οι μετανάστες θα πρέπει να διαχειρίζεται τις αιτήσεις ασύλου, με τη διαφορά ότι σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων αυξηθεί σημαντικά σε μία συγκεκριμένη χώρα, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να κατανέμονται αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη.