Το Podemos, το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στην Ισπανία με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, επανέλαβε την Τετάρτη πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης εφόσον οι τελευταίοι δεν αποκλείσουν από τις συζητήσεις το φιλελεύθερο Ciudadanos.

Ads

«Είμαστε σε ένα στάδιο που θα πρέπει (σημ: οι Σοσιαλιστές) να επιλέξουν», είπε ο Ίνιγκο Ερεχόν, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos, μιλώντας σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Υπενθυμίζεται πως o βασιλιάς της Ισπανίας, πριν από μερικές ημέρες, έδωσε στον Πέδρο Σάντσεθ, τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, που κέρδισε τις εκλογές δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά ούτε να βρει κυβερνητικούς εταίρους για τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας. Ακόμη και το Ciudadanos (τέταρτο κόμμα) αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα, αλλά και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. 

Η Ισπανία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Το Ciudadanos και το Podemos αρνούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους και καλούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα να επιλέξει συνεργάτη. Όπως υπογράμμισε ο Ίνιγκο Ερεχόν και οι δύο επιλογές που μπορούν να κάνουν οι Σοσιαλιστές είναι απολύτως θεμιτές, όμως είναι ασύμβατες και θα πρέπει να αποφασίσουν. Όταν ρωτήθηκε πότε θα δεχτεί το κόμμα του να διαπραγματευτεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα απάντησε πως αυτό θα συμβεί όταν οι Σοσιαλιστές επιλέξουν τη μία ή την άλλη λύση.

Ads

Την Δευτέρα ο Σάντσεθ έστειλε στα κόμματα με τα οποία σκοπεύει να διαπραγματευτεί ένα κείμενο με τις θέσεις της μελλοντικής κυβέρνησής του για την απασχόληση, την εκπαίδευση, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας που ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από υποθέσεις διαφθοράς.

Το κείμενο αυτό «περιέχει πολλά θετικά στοιχεία», δήλωσε χθες ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας σημειώνοντας όμως ότι «η εμπιστοσύνη θα πρέπει να βασίζεται σε έργα και όχι σε λόγια».