Η γερμανική κυβέρνηση ανοίγει άλλη μια προστατευτική ομπρέλα 200 δις ευρώ για να μετριάσει τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους. Σε αυτό το ποσό συμφώνησαν οι κυβερνητικοί εταίροι υπό τον καγκελάριο Σολτς.

Ads

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά στην εποχή του ευρώ αλλά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία είναι διψήφιος αριθμός.

Όπως είπε ο καγκελάριος, το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί με ισόποσα δάνεια μέσω του υπάρχοντος Ταμείου Σταθεροποίησης της Οικονομίας WS (πρόκειται για γερμανικό εργαλείο στήριξης των επιχειρηματιών από τις επιπτώσεις της πανδημίας) και κατά συνέπεια φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων η έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου 2, 4 λεπτών την κιλοβατώρα, που θα κατέβαλλαν οι καταναλωτές από 1ης Οκτωβρίου. Μαζί με τα άλλα δύο πακέτα ανακούφισης καταναλωτών και επιχειρηματιών το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 300 δις ευρώ.

«Το φρένο χρέους θα τηρηθεί του χρόνου»

«Οι τιμές ενέργειας πρέπει να πέσουν» τόνισε ο καγκελάριος. «Στο μέλλον δεν θα υπάρχουν προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Για αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και πάλι το ταμείο με πόρους για την αντιμετώπιση συνεπειών από την πανδημία, που διέσωσε μεταξύ άλλων την Lufthansa. Το όριο δανεισμού μπορεί να φτάσει μέχρι 200 δις ευρώ».

Ads

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ευθαρσώς ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη στον εφοδιασμό ενέργειας. «Η νέα αμυντική ασπίδα θα αποτρέψει ακόμα μεγαλύτερες κρίσεις, πρέπει να εξοικονομηθεί περισσότερη ενέργεια μεταξύ άλλων από τα ιδιωτικά νοικοκυριά» πρόσθεσε ενώνοντας τη φωνή του με αντίστοιχες εκκλήσεις που έκανε τις προάλλες ο Κλάους Μίλερ, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων, λόγω του ότι τις τελευταίες εβδομάδες η κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν μεγαλύτερη από την περσινή μέση κατανάλωση.

«Βρισκόμαστε σε έναν ενεργειακό πόλεμο για την ευημερία και την ελευθερία» τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στην κοινή συνέντευξη των τριών πολιτικών.

Η κατάσταση με τις διαρροές των αγωγών Nord Stream έκαναν την κατάσταση χειρότερη. Τα 200 δις ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς μέχρι το 2024, για να συγκρατήσουμε τις τιμές ενέργειας, για βοήθεια για επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για εισαγωγείς φυσικού αερίου. Τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα για απαιτήσεις από τα κρατίδια, αλλά για να μην καταρρεύσει το φράγμα των δαπανών. Το φρένο χρέους θα τηρηθεί του χρόνου, φέτος δεν ήταν δυνατόν λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Θα το εκμεταλλευτούμε για άλλη μια φορά για να γεμίσουμε το Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας.     
 
Ο πληθωρισμός

Η άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία μπορεί να ήταν αναμενόμενη καθώς το Βερολίνο μείωσε το καλοκαίρι τις εκπτώσεις στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα καύσιμα. Ωστόσο, η κλίμακα της επιτάχυνσης του πληθωρισμού θα προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αγωνίζεται να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές. Τιμές, των οποίων η επίμονη άνοδος αναμένεται να σπάσει άλλο ένα ρεκόρ όταν τα στοιχεία δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή (30/9).

Ο αριθμός του πληθωρισμού της Γερμανίας αυξάνει τον κίνδυνο υπέρβασης στη διάμεση εκτίμηση 9,7% για την ευρωζώνη σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους – παρά το γεγονός ότι η Ισπανία εξέπληξε νωρίτερα την Πέμπτη, αναφέροντας μια πιο απότομη από την αναμενόμενη επιβράδυνση του Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές προβλέπουν ολοένα και περισσότερη ύφεση στην ευρωζώνη καθώς η κρίση κόστους ζωής «δαγκώνει», με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη πέφτει στα επίπεδα που ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μια ύφεση στη Γερμανία, εν τω μεταξύ, είναι βέβαιη. Κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους, προβλέποντας μείωση της παραγωγής κατά 0,4% το επόμενο έτος.