Την παραίτησή υπέβαλε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος (FDP) Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η εκλογή του με την στήριξη της λεγόμενης «Μαύρης Συμμαχίας», δηλαδή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Ads

Η παραίτηση είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε ο Κέμεριχ και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει την διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες.

Την διέξοδο των νέων εκλογών έχουν υποδείξει -μετά τον σάλο που προκλήθηκε- τόσο η Καγκελάριος ‘Μέρκελ όσο και η αρχηγός του CDU ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς, αλλά και ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντερ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της οικονομικής επιθεώρησης «Business Insider», δύο ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία στο τοπικό Κοινοβούλιο της Θουριγγίας ο κ. Λίντνερ, ο οποίος την Τετάρτη δήλωσε «αιφνιδιασμένος» από τις εξελίξεις, είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Κέμεριχ, μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του Προεδρείου του κόμματος στο Βερολίνο.

Ads

Ο κ. Κέμεριχ ενημέρωσε τον Πρόεδρό του ότι κατά την τρίτη επαναληπτική ψηφοφορία, εάν αποσύρονταν οι υποψήφιοι της Αριστεράς και της AfD, θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής.

Η επιλογή του κ. Λίντνερ ήταν να μην αποσύρει την υποψηφιότητά του ο κ. Κέμεριχ, προκειμένου «να δοθεί μια εναλλακτική για τα αστικά κόμματα».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ο κ. Κέμεριχ να εκλεγεί, αλλά με τις ψήφους της ακροδεξιάς.

Το ιστορικό της απόπειρας επιβολής της κυβέρνησης της «Μαύρης Συμμαχίας»

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες, στις εκλογές της Θουριγγίας, η επανεκλογή του αριστερού πρωθυπουργού Μπόντο Ράμελο θεωρούνταν τυπική υπόθεση. Ο Ραμέλο είχε αναδειχθεί νικητής των τοπικών εκλογών, τον περασμένο Οκτώβριο, δεν διέθετε απόλυτη πλειοψηφία, αλλά είχε εξασφαλίσει τη υποστήριξη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Με αυτά τα δεδομένα μια αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας θεωρούνταν δεδομένη, αφού έως τώρα δεδομένη θεωρούνταν και η άρνηση των κομμάτων να συνεργαστούν με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που είναι ιδιαίτερα ισχυρό στο κρατίδιο της Θουριγγίας.

Στις εκλογές το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αναδείχθηκε πρώτο με 31%, τη δεύτερη θέση κατέκτησε το AfD με 23,4%, ακολούθησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 21,7%, ενώ μονοψήφια ποσοστά έλαβαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στο τοπικό Κοινοβούλιο προβλέπονταν μέχρι τρεις ψηφοφορίες στην κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης. Το AfD ήθελε να «κοντράρει» από την αρχή τον Μπόντο Ράμελο παρουσιάζοντας έναν δικό της υποψήφιο, τον Κρίστοφ Κίντερφατερ. Όπως αναμενόταν, κανείς από τους δύο δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία στις δύο πρώτες ψηφοφορίες.

Λίγο πριν την τρίτη ψηφοφορία, στην οποία θα αρκούσε η απλή πλειοψηφία, οι Φιλελεύθεροι ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά μία ακόμη υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού, εκείνη του επικεφαλής τους, Τόμας Κέμεριχ. Και πράγματι ο Κέμεριχ, επικεφαλής ενός κόμματος του 5%, εξελέγη πρωθυπουργός στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία, στην οποία ο «εκλεκτός» του AfD δεν έλαβε ούτε μία ψήφο. Όλα δείχνουν ότι το AfD στήριξε (με ή χωρίς προσυνεννόηση) τον υποψήφιο των Φιλελευθέρων, με απώτερο στόχο να εκπαραθυρώσει τον αριστερό Ράμελο. Άγνωστο παραμένει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Deutsche Welle, εάν υπήρξε σχετική συνεννόηση και με τους χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι επίσης ψήφισαν υπέρ του Κέμεριχ.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο από αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την παραίτηση της κυβέρνησης της «Μαύρης Συμμαχίας»