Τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του  Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε την Τρίτη αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 λόγω ανησυχιών για την εμφάνιση αιματικών θρόμβων.

Ads

«Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών», δήλωσε χαρακτηριστικά η Εμερ Κουκ.

Όπως είπε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική πραγματοποιεί έρευνα αξιολογώντας κάθε ένα από τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, και τα οποία είναι πολύ σπάνια, και αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνα την Πέμπτη για την τελική γνωμοδότηση.

Πάντως υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων προσθέτοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό. 

Η μία χώρα μετά την άλλη «παγώνουν» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

Ads

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν πως σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca εξαιτίας σοβαρών περιπτώσεων θρόμβωσης που παρουσιάστηκαν σε πολίτες μετά τον εμβολιασμό.

Mέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναστείλει το εμβόλιο της Astrazeneca είναι οι: Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Κύπρος.

«Κανονικά θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα»

Στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε πως οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά καθώς εκτιμά πως πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά» και «δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ο ΕΟΦ παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19».

Η Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την τοποθέτησή της στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα υποστήριξε πως τα περιστατικά θρομβώσεων αποτελούν, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, «χρονική σύμπτωση» και δεν συσχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Παράλληλα, κάλεσε του πολίτες να μην λαμβάνουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό τους καθώς δεν βοηθούν.

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν ακολουθεί την ίδια τακτική με τις υπόλοιπες χώρες, δηλαδή αναστολή των εμβολιασμών με Astrazeneca μέχρι να υπάρξει τελική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ, η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε πως «η Επιτροπή εξέτασε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα δεδομένα πριν λάβει την ομόφωνη απόφαση για τη συνέχιση των εμβολιασμών».