Το Eurogroup της Τρίτης, όπου συζητήθηκε η ελληνική πρόταση, ολοκληρώθηκε. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν δίνουν παράταση του παλιού προγράμματος και δεν εγκρίνουν κούρεμα χρέους επί του παρόντος προγράμματος. Σημειώνεται ωστόσο πως το ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση χρέους, εντάσσεται στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη νέα χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η ένταξη στο νέο πρόγραμμα, που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, θα συζητηθεί σε αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 12:30.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άλεξ Στουμπ σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter πως για το αίτημα της Ελλάδας θα πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διεργασίες. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του άτυπου Συμβουλίου, Γερούν Ντέισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει και νέα πρόταση. Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν στο Reuters πως κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη η ελληνική πλευρά παρουσίασε προτάσεις πιο κοντά σε αυτό που ζητούν οι θεσμοί.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, εξετάζει το έγγραφο με τις μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ήταν τεχνικά αδύνατο να δώσει ολιγοήμερη παράταση στο υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει πριν εξεταστεί οποιαδήποτε πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Μιλώντας στο Reuters για το ζήτημα της μη αποδοχής της παράτασης του προγράμματος είπε πως «αυτό έγινε πολύ αργά». «Η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται προφανώς και από όρους, μπορεί και ακόμη πιο σκληρούς από το προηγούμενο», είπε και πρόσθεσε:

Ads

«Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί».

«Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν οι Έλληνες ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ώσπου να αλλάξει η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση», είπε.