Τη σύγκληση άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, ανακοίνωσε με γραπτή δήλωση χθες (24/02) το βράδυ, ο εκπρόσωπος του Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ads

Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα λάβουν μέρος η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία) και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητής.

«Μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του ΓΓ η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τους περασμένους μήνες, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει μία άτυπη συνάντηση 5+1 για το κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντουζαρίκ και πρόσθεσε:

«Ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

Ads

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό θα διεξαχθεί σε τρεις διαφορετικές φάσεις τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Σημειώνεται ότι, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 4 και 5 Μαρτίου και βασικό αντικείμενο στις επαφές του θα είναι ο ρόλος της ΕΕ στη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Στο επίκεντρο των συνομιλιών Μπορέλ με Αναστασιάδη και Τατάρ θα βρεθεί και η μορφή της λύσης και πως αυτή πρέπει να είναι εντός των παραμέτρων της ΕΕ.