Σχέδιο με στόχο τον έλεγχο της αγοράς σε περιπτώσεις κρίσης έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν.

Ads

Σύμφωνα με όσα έγινα γνωστά κατά την παρουσίαση του επίμαχου σχεδίου, στόχος των Βρυξελλών είναι να  εξασφαλίσουν εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να μπορούν να αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να στοκάρουν βασικά προϊόντα και να διακόπτουν τις συμβάσεις τους σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων κρίσης, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, σκοπός του νομοσχεδίου είναι να διευκολύνει τις δημόσιες προμήθειες βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Παράλληλα, αποθαρρύνει τους κορυφαίους εξαγωγείς στον κόσμο, όπως η Κίνα, από το να ξεκινήσουν παρόμοια μέτρα χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αυτό τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι Βρυξέλλες θα μπορούν έτσι να ενεργοποιήσουν μια σειρά παρεμβατικών μέτρων για να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των αγαθών, για παράδειγμα διευκολύνοντας την επέκταση ή τον επαναπροσδιορισμό των γραμμών παραγωγής, ανέφερε η ΕΕ.

Ads

Οι εν λόγω προτάσεις πάντως, οι οποίες τώρα να συζητηθούν με τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο, δεν αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα. Θα μπορούσαν όμως να τεθούν σε ισχύ προτού η τρέχουσα Κομισιόν ολοκληρώσει τη θητεία της το 2024.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε μια κρίση είναι να την προβλέψετε»

Αναλύοντας τις προτάσεις της Κομισιόν, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν υποστήριξε ότι το νέο νομικό εργαλείο «θα προσφέρει μια διαρθρωτική απάντηση για τη διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, ανθρώπων και υπηρεσιών σε αντίξοες εποχές».

«Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε μια κρίση είναι να την προβλέψετε, να μειώσετε τον αντίκτυπό της ή να την αποτρέψετε από το να συμβεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στις Βρυξέλλες να ζητούν από τις εταιρείες πληροφορίες σχετικά με την παραγωγική τους ικανότητα και το απόθεμά τους.

Ο Μπρετόν ανέφερε επίσης ότι το νέο εργαλείο θα επιτρέψει επίσης στις ρυθμιστικές αρχές να αποτρέψουν τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς. «Έχουμε δει ξεκάθαρα ότι σε περιόδους κρίσης, τα κράτη μέλη μπαίνουν στον πειρασμό να εισαγάγουν εσωτερικούς περιορισμούς στην εσωτερική αγορά (περιορισμούς στις εξαγωγές μασκών, δημητριακών, κλείσιμο συνόρων) και μεροληπτικά μέτρα (διπλές τιμές καυσίμων), επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της κρίσης.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι «η κρίση του Covid-19 κατέστησε σαφές ότι πρέπει να κάνουμε την ενιαία αγορά μας λειτουργική ανά πάσα στιγμή, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Πρέπει να την κάνουμε πιο δυνατή. Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία που μας επιτρέπουν να αντιδρούμε γρήγορα και συλλογικά».

Να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τους FT- οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν ;hdh συναντήσει αντιδράσεις από ορισμένα κράτη μέλη που κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι είναι παρεμβατικές και επιδιώκουν να ενισχύσουν τις εξουσίες τους χωρίς κατάλληλες εκτιμήσεις επιπτώσεων.