Τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών-μελών εντός της εβδομάδας αποφάσισε η Ευρώπη, ύστερα από το νέο τραγικό ναυάγιο με πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, που ενδέχεται να αποδειχτεί η μεγαλύτερη εκατόμβη στη Μεσόγειο. Την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφήςζήτησε η Ιταλία.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «βαθιά συγκλονισμένη» από το νέο ναυάγιο σκάφους με πρόσφυγες αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν. «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, μάλιστα, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα της μετανάστευσης στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.«Έχουμε πει πολλές φορές ‘φτάνει πια’. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο», τόνισε η Μογκερίνι, χαρακτηρίζοντας το ναυάγιο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα που μπορεί να έχει στοιχίσει τη ζωή ακόμα και σε 700 άτομα, «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους».

Την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει επιτέλους σε αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής για τους πρόσφυγες επισήμανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετά το νέο ναυάγιο έθεσε το ερώτημα: «Πόσοι πρέπει να πνιγούν για να αναλάβουμε δράση;» «Χωρίς μια πραγματική κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη με νόμιμο τρόπο και που θα γεννά ελπίδα αντί για απελπισία, η επόμενη τραγωδία είναι απλώς θέμα χρόνου, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ads

Συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για το μεταναστευτικό που θα βάλει στο στόχαστρο τους δουλεμπόρους του 21ου αιώνα που διακινούν ανθρώπους στη Μεσόγειο ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μετά το τραγικό ναυάγιο και απηύθυνε έκκληση να μην αφήσει η Ευρώπη την Ιταλία μόνη της σε αυτόν τον αγώνα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής εντός της εβδομάδας για τη μεταναστευτική κρίση , στη γραμμή της υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ εξετάζει το ενδεχόμενο και θα λάβει τη σχετική απόφαση κατόπιν διαβουλεύσεων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Με τις επιχειρήσεις διάσωσης να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη αλλά τις ιταλικές αρχές να είναι απαιδιόδοξες αναφορικά με την εξέλιξη τους, ο Ιταλός πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους οι Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός του εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι δεν είναι δυνατόν οι χώρες μας να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών και οι θάλασσές μας σε αποθήκες νεκρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε σε δήλωση του για το νέο ναυάγιο που μετέτρεψε για άλλη μία φορά την Λαμπεντούζα σε ένα απέραντο υγρό τάφο για περισσότερους ίσως από 700 πρόσφυγες, απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου για την μετανάστευση. Ο πρωθυπουργός θα έχει άλλωστε αύριο συνάντηση με τον Γιάννη Πανούση με τον οποίο θα συζητήσει το ζήτημα των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.