Συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για το μεταναστευτικό που θα βάλει στο στόχαστρο τους δουλεμπόρους του 21ου αιώνα που διακινούν ανθρώπους στη Μεσόγειο ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μετά το τραγικό ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, όπου οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 700.

Ads

«Ζητούμε να μην μας αφήσουν μόνους, όχι μόνο σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά κυρίως στον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για το ναυάγιο, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα είναι πολιτικό, αφορά στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πρέπει να καταστεί προτεραιότητα της ΕΕ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας που δέχεται το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα στην Ευρώπη διά θαλάσσης «οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δεν είναι αρκετές για να σώσουν ανθρώπινες ζωές». «Η υπόθεση αυτή δεν οφείλεται σε έλλειψη βοήθειας. Η βοήθεια είναι άμεση, πέρα και από τα όρια της προηγούμενης αποστολής Mare Nostrum. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια πληγή στην Μεσόγειο, που είναι οι νέοι δουλέμποροι του 21ου αιώνα» τόνισε ο Ρέντσι.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής εντός της εβδομάδας για τη μεταναστευτική κρίση , στη γραμμή της υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Κορυφής και θα λάβει τη σχετική απόφαση κατόπιν διαβουλεύσεων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ads

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους οι Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αυριο θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ζοζέφ Μουσκάτ.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=mxFTj7juioI]