Μεγάλη άνοδο σημειώνουν τα ποσοστά του ξενοφοβικού – ευρωσκεπτικιστικού κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ, UKIP καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της ιστοσελίδας Yougov για τους Τάιμς του Λονδίνου πέρασε πρώτο στην πρόθεση ψήφου αφήνοντας δεύτερους τους Εργατικούς.

Ads

 
Το ξενοφοβικό – ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, UKIP, κερδίζει την πρώτη θέση στα γκάλοπ εν όψει ευρωεκλογών, θέτοντας σε συναγερμό τα επιτελεία των Εργατικών και των Τόρις. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσίασαν οι Τάιμς το UKIP συγκεντρώνει το 31% στην πρόθεση ψήφου από 23% που συγκέντρωνε τον Μάρτιο.
 
Το εργατικό κόμμα του Εντ Μίλιμπαντ τον Μάρτιο συγκέντρωνε πάνω από 32%, ενώ τώρα το ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου φτάνει το 28%, γεγονός που το κατατάσσει στη δεύτερη θέση.
 
Αντίστοιχη πτώση εμφανίζουν και τα ποσοστά των Τόρις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που από 24% τον Μάρτιο έφτασαν στο 19%. Η διαφορά δηλαδή του UKIP από τους Εργατικούς σε μόλις έναν μήνα εκτινάχτηκε στις 3 ποσοστιαίες μονάδες και από τους Τόρις στις 12 ποσοστιαίες μονάδες.
 
Η γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας του UKIP είναι αντιμεταναστευτική. Ενδεικτική είναι μια προεκλογική αφίσα του κόμματος, η οποία φέρει το σλόγκαν: «26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ψάχνουν δουλειά – και ποιανού τη δουλειά θέλουν;». Για την εν λόγω αφίσα ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία.
 
Ως απάντηση στον Φάρατζ κυκλοφόρησε το ερώτημα ποιανού τη δουλειά θέλει η σύζυγος του που είναι από τη Γερμανία και επί της ουσίας είναι η γραμματέας του. Εκείνος απάντηση ότι κανένας Βρετανός δεν θα μπορούσε να δουλεύει τόσο σκληρά όσο η σύζυγός του.