Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» εξέφρασε την άποψη πως «εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια». Ο Κουρτς υποστηρίζει πως με το κλείσιμο των συνόρων θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πρόσφυγες πως δεν υπάρχει προοπτική να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ads

Σημειώνεται πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο παρελθόν με τις απόψεις του για το προσφυγικό, ανήκει στο Δεξιό Κόμμα της Αυστρίας, που συνεργάζεται στην κυβέρνηση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου της Αυστρίας του Βέρνερ Φάιμαν.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς με το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ θα σταλεί ένα ξακάθαρο μήνυμα προς πρόσφυγες να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη. «Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν τον δρόμο. Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα» προσθέτει.

Συνεχίζει, δε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας-Μακεδονίας». Ο Κουρτς υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, παρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. «Δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία, αλλά η Μακεδονία είναι πρόθυμη να το κάνει» αναφέρει.

Ads