Ο ένοπλος που δολοφόνησε δέκα ανθρώπους το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Χανάου, κοντά στη Φραγκφούρτη στην κεντρική Γερμανία, ήταν ακροδεξιός και συνωμοσιολόγος, όπως ανέφερε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild. Ο δράστης της επίθεσης, βρέθηκε νεκρός λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του, ενώ πριν αυτοκτονήσει σκότωσε και τη μητέρα του, ονομάζεται Τομπίας Ρ. και έχει αφήσει μία επιστολή και ένα βίντεο στα οποία προαναγγέλλει τις πράξεις του.

Ads

Στην επιστολή του ο Τομπίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να εξοντωθούν κάποιοι άνθρωποι, η απέλαση των οποίων από τη Γερμανία δεν είναι πλέον εφικτή. Υποστηρίζει ότι μερικές φυλές έχει αποδειχθεί ότι είναι ανώτερες από άλλες, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν ειδικές υπόγειες εγκαταστάσεις όπου τα παιδιά βασανίζονται και σκοτώνονται στο όνομα του σατανά. Καλεί, μάλιστα, τους πολίτες να ξυπνήσουν και να ξεκινήσουν να μάχονται, ενώ υποστηρίζει ακόμα ότι τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες. Το βίντεο γυρίστηκε σε διαμέρισμα και η πλατφόρμα YouΤube πλέον το έχει «κατεβάσει». Όπως αναφέρεται στα γερμανικά μέσα, η αστυνομία έχει στην κατοχή της, εκτός από το εν λόγω βίντεο, και επιστολές μίσους με ακροδεξιές απόψεις. 

Οι επιθέσεις του Τομπίας είχαν στόχο θαμώνες σε μπαρ με ναργιλέδες, στα οποία συχνάζουν κυρίως αραβικής καταγωγής πολίτες. Όπως αποδείχτηκε εξάλλου τελικά τα θύματα του δράστη ήταν μετανάστες και συγκεκριμένα ανάμεσά τους ήταν πέντε Τούρκοι, μια Βόσνια και μια Πολωνή, όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες. 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ανήρτησε στο Twitter: «Οι σκέψεις μας σήμερα το πρωί είναι με τους ανθρώπους στη #Χανάου όπου διαπράχθηκε ένα φρικτό έγκλημα». «Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που επηρεάστηκαν, οι οποίες θρηνούν τον χαμό των συγγενών τους», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

Ads

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, άνδρες που βρίσκονταν έξω από μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο της πόλης έγιναν στόχος πυρών από διερχόμενο αυτοκίνητο. Σε αυτή την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Τούρκοι. Λίγη ώρα αργότερα, πανομοιότυπη επίθεση δέχθηκαν θαμώνες άλλου τέτοιου μπαρ και βρήκαν τραγικό θάνατο ένας ακόμη Τούρκος,  μια 20χρονη από τη Βοσνία και μία σερβιτόρα από την Πολωνία. Ένα ακόμη θύμα έχασε τη ζωή του αργότερα στο νοσοκομείο. Οι πληροφορίες για μια τρίτη επίθεση σε άλλη περιοχή της πόλης δεν επιβεβαιώθηκαν.

 Το βίντεο

Λίγες ημέρες πριν από το έγκλημα ο δράστης είχε ανεβάσει βίντεο στο YouTube με τον ίδιο να μιλάει άπταιστα αγγλικά στέλνοντας ένα «προσωπικό μήνυμα σε όλους τους Αμερικανούς». 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τομπίας, υπάρχουν υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου τα παιδιά κακοποιούνται και σκοτώνονται. Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να αφυπνιστούν και να «αγωνιστούν» κατά αυτών των συνθηκών. Ωστόσο, το βίντεο δεν κάνει καμία αναφορά σε επικείμενη πράξη βίας στη Γερμανία.

Μιλώντας στο επίμαχο βίντεο, είναι ήρεμος και ο λόγος του είναι δομημένος. Φαίνεται να είναι καλά προετοιμασμένος για τα όσα λέει. Ο ίδιος κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος του, ήξερε ότι τον παρακολουθούσε μια μυστική οργάνωση κι ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να «παγιδεύσουν» στις σκέψεις του.

Δεν κάνει πάντως καμία αναφορά σε γνωστή μυστική υπηρεσία – όπως η CIA – αλλά μιλάει για «μια οργάνωση που λειτουργεί με βάση μια μυστική υπηρεσία, αλλά δεν εμφανίζεται επισήμως με κάποιο όνομα».

Ο 43χρονος ήταν γέννημα – θρέμμα της πόλης Χανάου όπου τελείωσε το σχολείο. Μετά το σχολείο εργάστηκε ως υπάλληλος τράπεζας και στη συνέχεια σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στην πόλη Μπαιρότ.