Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν και οι σημερινές συναντήσεις υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε πως δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. Πλέον προσδοκία της κυβέρνησης είναι μια «θετική δήλωση προόδου» και μια «πολιτική απόφαση» για έγκριση της επόμενης δόσης.

Ads

 
Σχεδόν όλα τα ζητήματα, όπως και το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας παρά τη διαφωνία που υπήρξε με την τρόικα για το ύψος των αναγκών του χρηματοπιστωτικού συστήματος προχώρησε την Πέμπτη σε ανακοίνωση των δικών της αποτελεσμάτων των Stress Tests.
 
Για τα εργασιακά, σύμφωνα με το Βήμα, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που ζητά η τρόικα», τονίζοντας πως «οι απολύσεις στο δημόσιο για το 2015 αποτελούν κόκκινη γραμμή». Παράλληλα εκτίμησε πως τελικά θα υπάρξει «συμβιβαστική λύση».
 
Εξάλλου χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Τα δυο ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη ήταν η ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, για το οποίο έχει δοθεί παράταση έως το τέλος Μαρτίου εφέτος, όσο και οι στόχοι για το 2014.
 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν επιθυμεί να θέσει ποσοτικούς στόχους (διαθεσιμότητας) για το 2014, επισημαίνοντας πως «θέλουμε κινητικότητα, αλλά όχι απολύσεις». «Το ακούν, δεν έχουν συμφωνήσει» είπε.
 
Όσον αφορά στα 4.000 άτομα που υπολείπονται για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, ο ίδιος παράγοντας παρέπεμψε εκ νέου στο υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας ότι «το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι προλαβαίνει τις 4.000 διαθεσιμότητες μέσα στον Μάρτιο». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «εάν δεν προλάβει, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις». Σημειώνεται ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας το προσεχές διάστημα.
 
Αντίθετα πληροφορίες κάνουν λόγο για «πρόοδο» στο θέμα των διαρθρωτικών μέτρων, ενώ για το ζήτημα των τραπεζών το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Πειραιώς δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σχετικά με τις ενστάσεις του ΔΝΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες το υπουργείο οικονομικών υποστηρίζει πως «δεν τεκμηριώνονται».
 
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο Βήμα, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός για τα φορολογικά δηλαδή στο νομοσχέδιο για τις διορθώσεις – ελαφρύνσεις σε πρόστιμα και άλλα θέματα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει «αναγκαστικά» μονομερώς. Επίσης σημείωσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει στις αγορές πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.