Στα 6,4 δις ευρώ υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδα (ΤτΕ) τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών βάσει των stress tests που διενήργησε. Το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει αναδειχθεί σε σημείο αντιπαράθεσης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν συμφωνούν με τις εκτιμήσεις των ΤτΕ.
 
«Οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν για το σύνολο των ελληνικών εμπορικών τραπεζών εκτιμήθηκαν σύμφωνα με το Βασικό σενάριο σε €6,4 δισεκ. Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι, μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας, οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης (Ιούνιος 2013-Δεκέμβριος 2016) καλύπτονται από αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού, κ.λπ.), καθώς και από τα κονδύλια του ΤΧΣ που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδας.
 
Παράλληλα ζητά από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα. Στα stress tests των ελληνικών τραπεζών συνέδραμαν συμβουλευτικές και ελεγκτικές εταιρίες και συγκεκριμένα η BlackRock Solutions, η Rothschild και η ΕΥ.
 
«Για το σκοπό της άσκησης, η Τράπεζα της Ελλάδος υιοθέτησε μια αυστηρή προσέγγιση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα ευρήματα θα είναι επαρκώς συντηρητικά, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα όπως προέκυψαν από την ανεξάρτητη διαγνωστική μελέτη της BlackRock Solutions στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η νέα μελέτη της BlackRock ήταν πιο διευρυμένη, σε όρους μεθοδολογίας, δειγμάτων και ανάλυσης σε σύγκριση με την αντίστοιχη άσκηση του 2011», τονίζεται. Αναλυτικά οι εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα:
 
  • Alpha Bank 262 εκατομμύρια
  • Eurobank 2,945 δισ.
  • Εθνική 2,183 δισ.
  • Πειραιώς 425 εκατομμύρια
  • Αττικής 397 εκατομμύρια
  • Πανελλήνια 169 εκατομμύρια

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδας, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 1,75 δισ. ευρώ με σκοπό την επιστροφή των €750 εκατ. προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και την κάλυψη των €425 εκατ. κεφαλαιακών αναγκών που προσδιορίσθηκαν από την ΤτΕ.
 
Χωρίς αύξηση κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών θα καλυφθούν οι ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
 
Alpha Bank και Eurobank αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σε κεφάλαια. Η πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου αύξηση 1 δισ. ευρώ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank για να λάβει απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ.

Ads
 

Η Attica Bank ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις και μέτρα, ώστε να καλύψει τους απαιτούμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εντός της προθεσμίας που έθεσε η ΤτΕ
 

Η Άσκηση Προσομοίωσης

 

Ads

Mεθοδολογία από τη BlackRock