Εφαλτήριο ζυμώσεων και συζητήσεων μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων αποτελούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί σε συνδυασμό με τις εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες. Λυδία λίθος των νέων συμμαχιών είναι η στάση της κεντροαριστεράς, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.

Ads

Με στόχο την επαναθεμελίωση και τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς που θέλει να συμβάλλει στην προοδευτική κατεύθυνση της πολιτικής ζωής του τόπου, συναντήθηκαν και συζήτησαν πολίτες από τον χώρο της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας.

Στην εκδήλωση που συντόνισαν ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, ο Ηλίας Στάϊκος και ο Χάρης Πεπόνης, οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η προσπάθεια με το ΚΙΝΑΛ απέτυχε καθώς περίσσεψαν, όπως σημείωσαν, οι τακτικισμοί και οι αρχηγισμοί και έλειψε η πολιτική. Επίσης κατηγόρησαν το ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που χαρακτηρίζεται από λαϊκισμό καθώς κυβερνούσε μέχρι πρόσφατα με τους ΑΝΕΛ.

«Η σημερινή ανοιχτή συνάντηση είναι μια κίνηση από τα “κάτω”, από τη βάση. Στελέχη της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών καλούν για μια νέα αρχή στον χώρο. Ουσιαστικά συσπειρώνεται ξανά ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς που μόλις τα προηγούμενα χρόνια εξέφρασε ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Είναι το πρώτο βήμα και στόχος είναι να συζητηθεί το πολιτικό πλαίσιο, η στρατηγική και τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος. Αυτή η πρωτοβουλία αφορά την κεντροαριστερά και τους προοδευτικούς πολίτες. Για μια πραγματικά νέα αρχή μακριά από σχήματα αναπαλαίωσης» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο υπογράμμισε «επιδίωξή μας είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να σχηματοποιηθούν όλα αυτά ώστε η ενιαία σύγχρονη μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική Αριστερά να κατέβει στις ευρωεκλογές για να εκφράσει τις θέσεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».

Ads

Διαβάστε επίσης
Θεοχαρόπουλος: Η Φώφη Γεννηματά εγκατέλειψε τις θέσεις και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε την αισιοδοξία του που κατάφεραν οι πολίτες του χώρου να συναντηθούν και υπογράμμισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο «το ότι κατορθώσαμε σε μια στιγμή όπου τα πράγματα στη χώρα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα, με μια διάχυτη πολιτική παρακμή και με προφανή αδιέξοδα, το ότι αισθανθήκαμε την ανάγκη, ανταποκρινόμενοι και στο αίτημα της κοινωνίας, να συναντηθούμε, αυτό είναι σημαντικό».

«Η στόχευσή μας είναι αυτό που ξεκινάει σήμερα να αποκτήσει ρίζες και στον βαθμό που αυτό γίνει προφανώς στη στόχευση των μεγάλων κοινωνικών συναντήσεων που είναι οι κάλπες θέλουμε να είμαστε παρόντες» συμπλήρωσε ο Σπ. Λυκούδης.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Δημήτρης Χαλαζονίτης, ο Δημήτρης Λουκάς, ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Θοδωρής Τσίγκας.

Παράλληλα, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με τη Φώφη Γεννηματά να θέτει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, με φόντο τις ερχόμενες εκλογικές δοκιμασίες. Αυστηρή κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη να προχωρήσει με κοινό βηματισμό όλων για να μην καταστεί δύναμη- συμπλήρωμα του δικομματισμού. Δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ενδεχόμενη επικράτηση ενός καταστροφικού συντηρητικού διπολισμού. «Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς, μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική ελπίδα ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Όχι την ελπίδα ότι θα γίνει συνομιλητής. Την πεποίθηση ότι μπορεί να γίνει ο μεγάλος φορέας που θα φέρει την αλλαγή», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Κριτική στους χειρισμούς της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τους χειρισμούς στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «δεν είχαμε καθαρή γραμμή και επιτρέψαμε στον Τσίπρα να το παίξει προοδευτικός».

«Το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές γιατί είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στην μικροπολιτική η οποία κρατά σε ομηρία την χώρα», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Πάτρα σε εκδήλωση του στελεχών του Κινήματος. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στην αλλαγή του κανονισμού της Βουλής τονίζοντας ότι για άλλη μια φορά δεν υποστηρίζουμε κάτι που μας συμφέρει γιατί οι αρχές μας δεν αλλάζουν ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, τον άνεμο. Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα υπογράμμισε ότι από μία έχουμε μια κυβέρνηση που ξοδεύει διπλωματικό κεφάλαιο υποστηρίζοντας τον Μαδούρο και από την άλλη τη ΝΔ να αλλάζει στάση στο Μακεδονικό διολισθαίνοντας στον εθνικολαϊκισμό.