Αυστηρή κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη να προχωρήσει με κοινό βηματισμό όλων για να μην καταστεί δύναμη- συμπλήρωμα του δικομματισμού.

Ads

«Το μόνο μέλημα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νομή της εξουσίας. Και οι δύο είναι μέρος του ελληνικού προβλήματος και ποντάρουν στον διχασμό για να κερδίσουν κομματικά οφέλη» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών εκφράζοντας τη λύπη του γιατί ηγούνται δύο νέοι άνθρωποι και στα δύο κόμματα.

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ενδεχόμενη επικράτηση ενός καταστροφικού συντηρητικού διπολισμού. «Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς, μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική ελπίδα ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Όχι την ελπίδα ότι θα γίνει συνομιλητής. Την πεποίθηση ότι μπορεί να γίνει ο μεγάλος φορέας που θα φέρει την αλλαγή», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Θα είναι τραγικό να βρεθεί το Κίνημα Αλλαγής σε ρόλο συμπληρώματος» σημείωσε και χαρακτήρισε «παγίδα» το ενδεχόμενο «να γίνει η διαφορετικότητα πηγή εσωστρέφειας» και πρόσθεσε:«Να τελειώνουν οι απαράδεκτες επιθέσεις στην ηθική των συντρόφων» ενώ επισήμανε την ανάγκη για καθαρό στίγμα. «Με αυτές τις σκέψεις και προσωπικά και ως Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών θα συμβάλουμε» είπε.

Ads

Κάνοντας αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου και τη συμβολή του στην επίτευξη ας προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε: «Όσοι σήμερα προσπαθούν να του μοιάσουν πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπηρέτησε την εικόνα του αριστερού, αλλά τον λαό και την ουσία των σοσιαλιστικών θέσεων».

Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα στάση απέναντι στο καθεστώς του Μαδούρο κι αποκάλυψε ότι με δική του πρωτοβουλία η Σοσιαλιστική Διεθνής προχώρησε στο ψήφισμα καταδίκης του καθεστώτος στη Βενεζουέλα.

«Πώς μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να λέγεται αριστερή και να στηρίζει τον Μαδούρο» έθεσε το ερώτημα, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του: εκλογές τώρα στη Βενεζουέλα και αποφυγή της εξωτερικής επέμβασης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη ενημέρωσε τα μέλη της ΚΕ για την πρωτοβουλία του να στείλει επιστολή στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να διοργανωθεί νέο δημοψήφισμα για τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας είπε πως θα πρέπει να συνδεθεί με σύγχρονα κινήματα, στόχος που απαιτεί «πυρήνα αξιών και πλουραλισμό ιδεών».