Όταν χάριζα το βιβλίο με το μαύρο εξώφυλλο και το πορτοκαλί QR code στον γναθοχειρουργό ο οποίος είχε σχετικά πρόσφατα περιθάλψει πρόσφυγα από τη Συρία, που κάποιοι «πατριώτες» του είχαν σπάσει το σαγόνι με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί για πολύ καιρό από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, δέχθηκα – μετά το ειλικρινές ευχαριστώ – την αφοπλιστική ερώτηση: «Μα δεν τελειώσαμε πια με όλα αυτά; Δεν σταμάτησαν;»

Ads

Δεν θυμάμαι αν είχε προηγηθεί η απίστευτη εκείνη αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που λίγο πολύ επιχειρεί να ρίξει στα μαλακά όλο αυτό το συρφετό των ταγμάτων εφόδου, σίγουρα πάντως το βιβλίο «Βαλ’ τους Χ: Ο μαύρος χάρτης της ρατσιστικής βίας», ο πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη γιατρός το πήρε στα χέρια του πριν οι «ιδιοκτήτες» – όπως οι ίδιοι αυτοαποκαλέστηκαν – της Ελλάδας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν «αυθόρμητα» στο Σύνταγμα στις 19 Ιανουαρίου για να μας σώσουν από την «λαίλαπα» των απελπισμένων που κατ’ αυτούς απειλεί τα όσια και τα ιερά τους Έθνους, σπάσουν στο ξύλο και ληστέψουν τον ανταποκριτή της Deutsce Welle στην Αθήνα.

Το περιστατικό δεν περιλαμβάνεται στις 100 χρυσαυγίτικες επιθέσεις οι οποίες απαριθμούνται στο βιβλίο και εξ αιτίας των οποίων εκατοντάδες άνθρωποι – και όχι μόνον αλλοδαποί – βρέθηκαν στο νοσοκομείο, σίγουρα όμως λειτούργησε σαν ξυπνητήρι, σαν υπενθύμιση: όχι δεν έχουμε τελειώσει με δαύτους…
Βεβαίως ο Τόμας Γιάκομπι ήταν πιο τυχερός και από τον Παύλο Φύσα και από τον Σαχζάτ Λουκμάν, που έφυγαν για το μεγάλο ταξίδι στην αθανασία χτυπημένοι από μαχαιριές θρασύδειλων φαστιστοειδών  – ο πρώτος γιατί ενοχλούσε με τα τραγούδια του και ο δεύτερος, την ώρα που πήγαινε για μεροκάματο, γιατί απλώς είχε το λάθος χρώμα στο δέρμα του.

Και αν στην περίπτωση του Φύσα ο δολοφόνος, δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων, με ένα σωρό αυτόπτες μάρτυρες, να αρνηθεί μια πράξη που έκανε σκόπιμα, οι άλλοι δεν είχαν ούτε τον στοιχειώδη ανδρισμό να ομολογήσουν ότι διέπραξαν ένα φόνο για το «πιστεύω» τους – που ναι, δεν διαφέρει από το γνωστό «πιστεύω» του Αδόλφου… Με το οποίο – μην ξεχνιέστε – πεισματικά αρνούνται ότι έχουν σχέση όλοι οι Χρυσαυγίτες! Που βεβαίως, λένε και ξαναλένε ότι δεν είναι ναζί, για να μην μας μείνει αμφιβολία ότι εκτός απ’ όλα τα άλλα είναι και ψεύτες!

Ads

Το βιβλίο λοιπόν των εκδόσεων Τόπος, προέκυψε από πρωτοβουλία δύο οργανώσεων που παλεύουν, κάθε μια με τον τρόπο της, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια: τη «HumanRights360» και το «Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ», οι οποίες αφού πήραν τα στοιχεία για τις 100 επιθέσεις από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, απευθύνθηκαν σε 50 καλλιτέχνες που μίλησαν πια με τη γλώσσα του comic δημιουργώντας 100 μοναδικά έργα, διαφορετικής τεχνοτροπίας, αλλά ίδιας φιλοσοφίας και ίδιου στόχου, τα οποία μπορεί κανείς όχι απλά να δει, αλλά να θαυμάσει στην Τεχνόπολη, στο γκάζι, σε μια έκθεση που θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου. Εκεί, μπορεί κανείς να αγοράσει και το βιβλίο, ενισχύοντας τους συνήγορους της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που έχουν δώσει όλες τις δυνάμεις τους σε μια εξουθενωτική πολυετή και οπωσδήποτε πολιτική μάχη, πολύ συχνά υπό αντίξοες συνθήκες – και αυτός είναι ένας λόγος να τους θαυμάζουμε δυο φορές και όχι μία.

Είναι βέβαιο ότι η έκθεση έχει ΚΑΙ καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Αλλά είναι βέβαιο ότι δημιουργήθηκε για να μας θυμίζει αυτά που δεν πρέπει με τίποτα να ξεχάσουμε. Όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε και αυτά που δεν μάθαμε ποτέ, γιατί κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι αυτοί που βίωσαν στο πετσί τους τη βία, αλλά φοβήθηκαν να προχωρήσουν σε κάποια καταγγελία, υπό το φόβο αντιποίνων ή και έλλειψης εμπιστοσύνης στις αρχές. Ναι, το ξέρουμε, δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής εγκληματικά στοιχεία. Όμως δεν είμαι βέβαιος ότι δεν είναι φασίστες. Ενώ, από την άλλη, είμαι 100% βέβαιος ότι στήριξαν τους φασίστες – και μάλιστα τους στήριξαν και μετά τις πρώτες δολοφονίες που διέπραξαν – και δυστυχώς θα τους ξαναστηρίξουν αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Για αυτό δεν έχουμε χρέος απλώς να πάμε στην έκθεση «Βάλ’ τους Χ», πρέπει να πάρουμε και τα παιδιά μας μαζί – τα παιδιά μας, το μέλλον αυτού του τόπου, πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία. Και την παλαιότερη και την πιο πρόσφατη. Γιατί τίποτα δεν πρέπει να ξεχαστεί και κανένας δεν πρέπει να ξεχαστεί…

«Βάλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας»
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι»
Ώρες Κοινού Δευτέρα έως Παρασκευή: 14:00 – 22:00
Ώρες Κοινού Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 22:00
Η Είσοδος είναι Ελεύθερη

 

 

image