Για ανάγκη ύπαρξης ζωνών απαγόρευσης πτήσεων σε ορισμένα σημεία του συριακού εναέριου χώρου, προκειμένου να σωθεί η εκεχειρία στη Συρία, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ads

Αφορμή για την αμερικανική πρόταση είναι ο βομβαρδισμός, τη νύχτα της Δευτέρας, κονβόι οχημάτων του ΟΗΕ και της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία αποδίδεται σε συριακά ή/και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.

Ο Κέρι ανέφερε στον λόγο του ότι το μέλλον της Συρίας κρέμεται κυριολεκτικά «από μία κλωστή».

Η επίθεση της Δευτέρας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 20 άμαχοι, δημιούργησε, σύμφωνα με τον Κέρι, μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ρωσία και το καθεστώς της Δαμασκού υπό τον Μπασάρ Αλ Άσαντ μπορούν να τηρήσουν τους όρους της εκεχειρίας. Επισήμως, Μόσχα και Δαμασκός αρνούνται κάθε εμπλοκή στον βομβαρδισμό του κονβόι.

Ads

Επανέναρξη των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο ΟΗΕ επιταχύνει τις εργασίες για την επανέναρξη των αποστολών διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Συρία που είχαν ανασταλεί έπειτα από την επίθεση που δέχτηκαν την Δευτέρα οχήματα μιας πομπής που μετέφερε βοήθεια στην επαρχία του Χαλεπιού.

«Η προετοιμασία αυτών των αυτοκινητοπομπών έχει ξεκινήσει εκ νέου και είμαστε έτοιμοι να διανείμουμε αγαθά ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκούμενες και δυσπρόσιτες περιοχές το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε με ανακοίνωση του από την Γενεύη το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των ΗΕ.

Η Ελίζαμπεθ Χοφ, αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Συρία δήλωσε πως ο Οργανισμός ετοιμάζει τη διανομή ιατρικών προμηθειών σε προάστιο της Δαμασκού.