Στις αποκλίσεις του 2011- 2012, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν από μέτρα ύψους έως το 2% του ΑΕΠ – περίπου 4,4 δισ. ευρώ – επικεντρώνεται η διαπραγμάτευση που γίνεται την τρέχουσα περίοδο με την τρόικα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, τα μέτρα αυτά, που θα αποτελούν το προμνημόνιο, θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

 
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, ανέφερε πως η κυβέρνηση συζητά «με την τρόικα τις αποκλίσεις του 2011 και τις εκτιμώμενες αποκλίσεις του 2012, οι οποίες για το 2011 και για το 2012 δεν ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ». Οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο προβλέπουν έλλειμμα 8,5%-9% για το 2011 και 7% για φέτος.
 
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως έως το τέλος της εβδομάδας πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα σύνοδος του Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι όσον αφορά στο PSI «βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας».
 
Υψηλόβαθμος τραπεζίτης δήλωσε την Τρίτη στο πρακτορείο πως η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη, αλλά δεν θα κλείσει πριν η Αθήνα δείξει στους δανειστές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ότι εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. «Η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη και δεν θα ανακοινωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας, εάν δεν υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό», δήλωσε ο τραπεζίτης.
 
«Καθυστερώντας την ανακοίνωση του PSI, οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς για να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις», συμπλήρωσε.
 
Πάντως, τα νέα αυτά μέτρα θα πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με τη Συγγρού και την Καλλιρρόης.
 
Μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ νωρίς την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η συμφωνία για το PSI να έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας μαζί με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το δεύτερο δάνειο. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα βασικά αγκάθια στις συζητήσεις με την τρόικα έχουν να κάνουν με τις δαπάνες και τα εργασιακά.