Έως το τέλος της εβδομάδας πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα σύνοδος του Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι όσον αφορά στο PSI «βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας». Στο μεταξύ, το Παρίσι άφησε σήμερα να εννοηθεί πως η συμφωνία για το PSI ενδέχεται να περιλαμβάνει και έναν στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους αρκετά χαλαρότερο σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις.

Ads

 
O υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ακόμη, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ότι οι δυο διαδικασίες, της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI, αλληλεξαρτώνται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα είναι η στιγμή της δύσκολης διαπραγμάτευσης, όχι αργότερα».
 
Την ίδια ώρα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται την τρέχουσα περίοδο με την τρόικα, αφορά στις αποκλίσεις του 2011- 2012, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να καλυφθούν από μέτρα ύψους έως το 2% του ΑΕΠ (περίπου 4,5 δισ. ευρώ). Τα μέτρα αυτά, που θα αποτελούν το προμνημόνιο, θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ειδικότερα, για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι για το εάν θα υπαχθούν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την Τράπεζα. Συμπλήρωσε ότι σε επίπεδο Eurogroup και Εuro working group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
 
Για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπληρώσει τις περιουσιακές απώλειες των ταμείων – ακόμη και με άλλη δημόσια περιουσία – και πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα βασίζεται στο κράτος και «η μεγάλη επιχείρηση εξυγίανσης της χώρας είναι μάχη και για την εξυγίανση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος».
 
Για τον 13ο και 14ο μισθό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τις διαπραγματεύσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έχουν αναλάβει ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων.
 
Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται «κλειστός προϋπολογισμός» συνολικού ύφους 2,880 δισ. ευρώ για τις φαρμακευτικές δαπάνες όλων ανεξαιρέτως των ταμείων. Η μηνιαία κατανάλωση για κάθε ταμείο υπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε τρίμηνο θα επιστρέφεται το υπερβάλλον ποσό, που θα θεωρείται «υπερσυνταγογράφηση».
 
Άνοδος 6,13% στο Χρηματιστήριο
 
Με υψηλά κέρδη 16,99% έκλεισε ο Ιανουάριος για το Χ.Α, με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές, ο δείκτη των οποίων ενισχύθηκε σε ποσοστό 82,66%. Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε εκρηκτική άνοδο σε ποσοστό 6,13%, κλείνοντας στις 796,02 μονάδες που αποτελούν νέα υψηλά τριών μηνών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το PSI. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 116,790 εκατ. ευρώ.
 
Παρίσι: Χαλαρότερος στόχο για μείωση του ελληνικού χρέους;
 
Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν άφησε σήμερα να εννοηθεί πως η συμφωνία που προβλέπεται να συναφθεί «έως τα τέλη της εβδομάδας» ανάμεσα στην Ελλάδα και τις τράπεζες ενδέχεται να περιλαμβάνει και έναν στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους αρκετά χαλαρότερο σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις.
 
«Βρισκόμαστε κοντά στον στόχο. Πιστεύουμε πως λογικά θα επιτύχουμε μία συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας», τόνισε ο υπουργός ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Κατά τον ίδιον, «η συμφωνία αυτή φέρει τα ίδια στοιχεία αναφοράς όπως στο ξεκίνημα: μία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση, και τον στόχο για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120 έως το 125% του ΑΕΠ έως το 2020».
 
Ωστόσο, η συμφωνία που υπέγραψαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την 27η Οκτωβρίου με τις πιστώτριες της Ελλάδας τράπεζες έθετε στόχο την ελάττωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Με βάση την αρχική αυτή συμφωνία, οι τράπεζες υποχρεούνταν να περικόψουν κατά το ήμισυ το ελληνικό χρέος που κατείχαν, δηλ. περίπου 100 δισ. ευρώ.