O Μάκης Βορίδης το είχε δηλώσει ευθαρσώς και ανοιχτά πέρσι τον Αύγουστο: «Πρέπει να υπάρξει», είχε πει τότε, «στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».

Ads

Έναν χρόνο μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός πλέον, φαίνεται έτοιμος να κάνει το «δόγμα Βορίδη» πράξη: Χρησιμοποιώντας ως όχημα την «διευκόλυνση» της ψήφου των αποδήμων, επιχειρεί την εκ βάθρων αλλοίωση του εκλογικού σώματος και την, θεσμική πια συντηρητικοποίησή του, με στόχο την μετατόπιση του κοινωνικού και ιδεολογικού τόξου σε ένα δίπολο Δεξιάς – Κεντροδεξιάς και τον  πολιτικό «εξοβελισμό» της αριστεράς.

Με δεδομένο ότι η θέση αυτή αποτελεί παγιωμένη εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατυπώθηκε και από τον Νίκο Βούτση στην συνέντευξή του στην RealNews της Κυριακής, είναι προφανές ότι το ραντεβού Μητσοτάκη – Τσίπρα την Παρασκευή το πρωί στο Μαξίμου μόνον σε δρόμους συναινέσεων δεν μπορεί να οδηγήσει.

Η αποδοχή της πρόσκλησης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις συναντήσεις που ζήτησε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού – και, κατά τις πληροφορίες, με ανοιχτή ατζέντα και στον εκλογικό νόμο – ήταν εξ αρχής δεδομένη, για λόγους θεσμικούς. Εξίσου δεδομένο όμως πρέπει να θεωρείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει καμία συζήτηση (πόσο μάλλον να κινηθεί συναινετικά) τόσο για την προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα, όσο και για την εγκατάλειψη της απλής αναλογικής στο πλαίσιο ενός νέου εκλογικού νόμου. «Δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κου Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», ήταν το χαρακτηριστικό και εύγλωττο σχόλιο από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πριν οριστικοποιηθεί χθες το ραντεβού του Μαξίμου.

Ads

Υπό αυτό το σκηνικό, και με δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αριθμούν από κοινού 101 βουλευτές, η προοπτική να βρεθούν οι αναγκαίοι 200 ψήφοι για να περάσει η διευκόλυνση της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού μοιάζει ήδη καμένη υπόθεση. Και με επίσης δεδομένο ότι όλα αυτά είναι γνωστά και στο Μαξίμου, το «προσκλητήριο συναίνεσης» Μητσοτάκη προς τους πολιτικούς αρχηγούς μπορεί να παράξει πολιτικό αποτέλεσμα μόνον σε δύο επίπεδα:

Το πρώτο εντάσσεται στο blame game όπου ήδη είναι προφανές πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ το ναυάγιο στην υπόθεση της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού. Εξ ου και πηγές του Μαξίμου τονίζουν επίμονα από χθες πως εκείνο που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι η χορήγηση νέων δικαιωμάτων ψήφου που θα αλλοίωναν το εκλογικό σώμα αλλά «διευκόλυνση ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται», αφού οι ομογενείς μπορούν και τώρα να ψηφίσουν εάν έρθουν στην Ελλάδα.

Η δεύτερη επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι η ένταση της πίεση προς το ΚΙΝΑΛ στο θέμα του εκλογικού νόμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει μια παραλλαγή του νόμου Παυλόπουλου που θα δίνει μπονους 45 εδρών στο πρώτο κόμμα εάν έχει ποσοστό άνω του 25%. Και εδώ προοπτική για πλειοψηφία 200 ψήφων – που θα έκαιγε άμεσα την απλή αναλογική – δεν υφίσταται. Εξ ου και το plan B του Μαξίμου φέρεται να είναι η «υπερπρόωρη» διεξαγωγή εκλογών σε χρόνο που θα ευνοεί την κυβέρνηση, εξ ου και η συνεχής προειδοποίηση προς το ΚΙΝΑΛ ότι «οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την συμπίεση των μικρότερων κομμάτων. Παραπλεύρως, δε, την δική τους σημασία έχουν και οι κυβερνητικές διαρροές σύμφωνα με τις οποίες «όλα ακόμη είναι ανοιχτά» και ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύεται ότι το ΚΙΝΑΛ δεν συνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με το θέμα του εκλογικού νόμου. Το γεγονός όμως ότι κύκλοι της Φώφης Γεννηματά διαρρέουν εντόνως τις τελευταίες ημέρες πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την κεντροαριστερά και ακόμη αναμένει την απάντησή του εγείρει εύλογα ερωτήματα για πιθανό «παζάρι» μεταξύ των δύο σε όλα τα ανοιχτά θεσμικά ζητήματα.