Στη «σκιαγράφηση» του θύματος εστιάζει προς ώρας η δίκη σε δεύτερο βαθμό για το άγριο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, με κατηγορούμενους τον κοσμηματοπώλη Σπύρο Δημόπουλο και τον μεσίτη Αθανάσιο Χορταριά. Πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών έκαστος, για θανατηφόρα σωματική βλάβη κατά παραυτουργία, ενώ οι τέσσερις αστυνομικοί που αθωώθηκαν αναμένεται να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Ads

Στη μέχρι στιγμής διαδικασία, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων δείχνει να αγνοεί το γεγονός ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δέχτηκε 14 κλωτσιές στο κεφάλι και το σώμα του σε μόλις 11 δευτερόλεπτα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη.

Η εξέταση των μαρτύρων ξεκίνησε με την κατάθεση του αδερφού του θύματος, Νίκου Κωστόπουλου, ο οποίος τόνισε πως οι δύο κατηγορούμενοι παραμένουν αμετανόητοι και ατιμώρητοι. Μεταξύ άλλων επισήμανε την πλήρη απουσία αστυνομικών ερευνών για το τι πραγματικά συνέβη το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος, ή τους λόγους που ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο, ακόμα και μετά τη διάψευση του αφηγήματος περί ληστείας και αυτοκτονίας από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι ερωτήσεις της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, στη σημερινή τρίτη δικάσιμο, εστίασαν στο κατά πόσο το θύμα είχε προβλήματα υγείας ή πανικού, με τον Νίκο Κωστόπουλο να εξηγεί:

Ads

«Όχι, ποτέ. Του είχαν επιτεθεί λεκτικά και σωματικά και άλλες φορές, είχε σίγουρα μια ανησυχία όταν βρισκόταν σε εχθρικό κλίμα. Έχω υπάρξει σπίτι όταν είχε γυρίσει ματωμένος από επίθεση στο Γκάζι που του επιτέθηκαν τέσσερα άτομα, μια (σ.σ. άλλη) φορά είχε τρέξει και είχε προλάβει να ξεφύγει. Του είχαν μπλοκάρει την είσοδο στο σπίτι του γιατί… δεν ξέρω τι νόμιζαν. Είχε δεχτεί στο παρελθόν πολλά, που τον έκαναν να είναι προσεκτικός και ανήσυχος».

Πρόεδρος: Γνωρίζετε αν αντιμετώπιζε προβλήματα πανικού;

Νίκος Κωστόπουλος: Όχι, δεν είχε τέτοια θέματα. Ήταν ένας άνθρωπος ενεργός, έγραφε, μία βδομάδα πριν έκανε και ντραγκ σόου στου Ψυρρή.

Πρόεδρος: Σας είπε κάποιος μάρτυρας για κάποια συμπεριφορά του, κάποιο πρόβλημα που εμφανίστηκε εκείνη την ημέρα; Από τον κόσμο που ρωτήσατε από τα μαγαζιά, σας περιέγραψε κάποιος ότι είχε έρθει σε κάποια κατάσταση ανησυχίας;

Νίκος Κωστόπουλος: Κανείς δεν μου απάντησε. Και οι δύο άνθρωποι που ρώτησα μου είπαν ότι αυτοκτόνησε. κατάλαβα ότι δεν ήθελαν να μου δώσουν πληροφορίες.

Βέβαιος για τα μη κίνητρα των κατηγορουμένων ο εισαγγελέας

Κατά την εξέταση του μάρτυρα, εντύπωση προκάλεσε η βεβαιότητα με την οποία ο εισαγγελέας της έδρας, Στέλιος Κωσταρέλλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο να είχαν ρατσιστικό κίνητρο οι κατηγορούμενοι.

Εισαγγελέας: Είπατε του είχαν επιτεθεί; 2-3 φορές είπατε. Με αφορμή τι;

Νίκος Κωστόπουλος: Μπορεί να είχε βαμμένα τα νύχια του.

Εισαγγελέας: Εδώ δεν είχαμε τέτοια περίπτωση.

Νίκος Κωστόπουλος: Δυστυχώς δεν ελέγχθηκε κάτι τέτοιο, γιατί η έρευνα για το ρατσιστικό κίνητρο έκλεισε γρήγορα.

Εισαγγελέας: Ούτε εσείς ξέρετε κάτι τέτοιο;

Νίκος Κωστόπουλος: Γνωρίζω ότι αν ήμουν εδώ δε θα είχε συμβεί.

Εισαγγελέας: Τα κίνητρα των κατηγορουμένων δεν ήταν τέτοια.

Νίκος Κωστόπουλος: Δεν διερευνήθηκαν ποτέ.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κωσταρέλλος παρίσταται ως εισαγγελέας σε δίκη που αφορά τους κατηγορούμενους για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλος. Ο Στέλιος Κωσταρέλλος, όπως υπογράμμισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης στην efsyn, υπήρξε ο εισαγγελέας Εφετών που το καλοκαίρι του 2022 -μόλις δύο μήνες από την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση και πριν καν αυτή καθαρογραφεί- πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής του κ. Χορταριά, όπως και έγινε.

Η κατάθεση του κ. Κωστόπουλου ολοκληρώθηκε μ’ έναν καταιγισμό ερωτήσεων από πλευράς συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, που εστίασαν στην οροθετικότητα του θύματος, τη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών – παρόλο που οι τοξικολογικές εξετάσεις του Ζακ Κωστόπουλου ήταν καθαρές.

Ελένη Κωστοπούλου: «Σας εκλιπαρώ για δικαιοσύνη»

Μετά τον αδερφό του θύματος, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, η οποία επανέλαβε την έκκλησή της για απονομή δικαιοσύνης.

«Πρωτοδίκως μίλησα κυρίως για το παιδί μου, για αυτόν τον γενναιόδωρο και ανοιχτό άνθρωπο. Ένας ζωντανός άνθρωπος που είχε ενσυναίσθηση, ευφυής, που ήξερε να πλάθει λέξεις και να εκφράζει τις σκέψεις του με πάρα πολλούς τρόπους. Όλοι οι φίλοι και γνωστοί του ήξεραν τι άνθρωπος ήταν, αλλά και όσοι τον έμαθαν μετά τον αγάπησαν από αυτά που έλεγε. Ήταν ένας μαχητής της ζωής. Σήμερα, θέλω να μου επιτρέψετε να μιλήσω για τους κατηγορουμένους» είπε αρχικά, η κυρία Κωστοπούλου.

Κατά την κατάθεσή της, στηλίτευσε τόσο το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι παραμένουν αμετανόητοι, όσο και τη στάση της Αστυνομίας στην υπόθεση.

Πρόεδρος: Έχει περιγραφεί πως βρισκόταν σε μία κατάσταση που δεν είχε την αυτοκυριαρχία του. είχατε αντιληφθεί ποτέ κάτι που να τον έκανε να πάθει κάτι ανάλογο; Όχι αυτής της έντασης ίσως, αλλά κάτι που θα τον έκανε να καταρρεύσει;

Ελένη Κωστοπούλου: Δεχόταν λεκτικές προσβολές, αλλά ήταν δυνατός. Αν είχε, θα μπορούσε να φύγει από την Αθήνα, αλλά τη λάτρευε, του άρεσε. Όλες αυτές οι δράσεις, ήθελε να βοηθάει τον συνάνθρωπό του. Και εκείνη την ημέρα η αστυνομία δεν έκανε ποτέ καμία έρευνα. Τα κινητά των κατηγορουμένων δεν ανοίχτηκαν ποτέ, για να δούμε με ποιους συνομίλησαν. Ξέρετε, ο άνθρωπος με το κίτρινο μπλουζάκι μιλούσε διαρκώς με κάποιον και έλεγε «εδώ είναι, ελάτε». Αυτός ο κύριος (σ.σ. με το κίτρινο μπλουζάκι) ήταν αυτός που κάλεσε την αστυνομία και μίλησε για ληστεία, όχι ο κοσμηματοπώλης. Ο κοσμηματοπώλης κλωτσούσε και κατέθεσε ότι ο Ζαχαρίας δεν έκανε ληστεία.

Πρόεδρος: Είδατε κάτι εκτός των καταθέσεων;

Ελένη Κωστοπούλου: Εγώ αισθάνομαι ότι σε αυτό το έγκλημα η αστυνομία δεν έκανε τα απαιτούμενα, δεν συνέλεξε τα στοιχεία, δεν έψαξε να βρει μάρτυρες. Πέρα απ’ το μαχαίρι που ο ένας κατηγορούμενος το υπέδειξε ότι είναι μέσα. Δεν πήρε υλικό από όσες κάμερες έπρεπε. Γιατί δεν βρήκαμε υλικό από τους ανθρώπους που μαγνητοσκοόπυσαν; Δεν ήταν δουλειά της αστυνομίας αυτό, να συνθέσει τα στοιχεία;

Πρόεδρος: Αισθάνεστε ότι δεν έγινε έρευνα;

Ελένη Κωστοπούλου: Ναι.

Εισαγγελέας: Κρίσεις πανικού ποτέ είχε;

Ελένη Κωστοπούλου: Όχι, δεν τον είχα δει ποτέ. Βέβαια, όταν κάποιος σε κυνηγάει, φυσικά ταράζεσαι, ήταν ένας ήρεμος άνθρωπος, λογικότατος.

Εισαγγελέας: Έχουμε καταθέσεις που λένε ότι ζητούσε βοήθεια στο δρόμο.

Ελένη Κωστοπούλου: Ποτέ δεν μάθαμε.

«Πεντέμιση χρόνια τώρα ζητάμε το αυτονότητο. Οι δύο κατηγορούμενοι είναι άνθρωποι βίαιοι, αντικοινωνικοί, θα το διαπιστώσετε και εσείς, δεν μετανόησαν για αυτό που έκαναν, τους θεωρώ άκρως επικίνδυνους, δεν μετάνιωσαν, δεν το είδαν σαν έγκλημα, είπαν ότι θα το ξαναέκαναν. Και αν κάποιος ήταν επικίνδυνος δεν ήταν το παιδί μου. Το παιδί μου ήταν ένας καλοσυνάτος άνθρωπος. Ζητάμε από εσάς, σας εκλιπαρώ, να δώσετε μια δικαιοσύνη που ζητάμε πεντέμιση χρόνια» είπε η κυρία Κωστοπούλου, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της