Για σήμερα Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση λιντσαρίσματος μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπολου.

Ads

Η δίκη αναμένεται είτε να αναβληθεί είτε να διακοπεί, λόγω της αποχής των δικηγόρων της χώρας που διεκδικούν την ανάκληση του φορολογικού νομοσχεδίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντιδρούν και στις επικείμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Κατηγορούμενοι ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας θα καθίσουν ο 80χρονος κοσμηματοπώλης Σπυρίδων Δημόπουλος και ο 63χρονος μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς, οι οποίοι πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών έκαστος, για θανατηφόρα σωματική βλάβη κατά παραυτουργία.

Οι δύο κατηγορούμενοι καταστηματάρχες είναι ελεύθεροι, καθώς ο μεν κοσμηματοπώλης βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω ηλικίας και ο συγκατηγορούμενος του μεσίτης ενώ είχε οδηγηθεί στην φυλακή μετά την πρωτόδικη απόφαση, αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή μετά από περίπου δύο μήνες έκτισης ποινής.

Ads

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Άρειος Πάγος απέρριψε τη αναίρεση που ασκήθηκε από αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την απόφαση αποφυλάκισης του Αθανάσιου Χορταριά, δίνοντας οριστικά στον 63χρονο μεσίτη την ελευθερία του – τουλάχιστον μέχρι την όποια απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο κατηγορούμενοι για την υπόθεση ήταν και τέσσερις αστυνομικοί, που είχαν σπεύσει στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018.

Ο ημιθανής Ζακ, ενώ είχε ήδη δεχθεί 14 κλωτσιές στο κεφάλι και το σώμα του σε μόλις 11 δευτερόλεπτα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη και ενώ είχε τραυματιστεί σοβαρά από τα γυαλιά της βιτρίνας που έσπασαν με πέτρες οι δύο ιδιοκτήτες, δέχτηκε χτυπήματα από αστυνομικούς. Τον έσυραν για κάποια μέτρα αιμόφυρτο από τα πόδια στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος, τον καθήλωσαν μπρούμυτα υπό το βάρος τουλάχιστον ενός αστυνομικού και του πέρασαν tie wrap πισθάγκωνα που -σύμφωνα με το ΕΚΑΒ- προκάλεσε στον 33χρονο Ζακ σημαντική απώλεια οξυγόνου.

Οι πρωτόδικα κατηγορούμενοι αστυνομικοί αθωώθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας κατά πλειοψηφία 4 προς 3.