Ads

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τις περιπτώσεις προσφυγής στο ΔΝΤ, άλλων χωρών, εντός ή εκτός Ευρώπης» τόνισε, με σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι η ανατροφοδότηση της «μετρολογίας» και ενός κλίματος τρόμου, καθόλου δεν βοηθάει τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε πως ευθύνεται για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Αλλά και στη Βουλή, ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αντικείμενο την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης με την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «εμείς απευθυνόμαστε σε έναν διαφορετικό μηχανισμό, εάν χρειαστεί να τον ενεργοποιήσουμε, θα ενεργοποιήσουμε αυτόν και δεν θα υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ άμεση, όπως έκαναν άλλες χώρες».

Σε ερώτηση για το αν τον πρώτο λόγο στο μηχανισμό θα τον έχει η Ευρώπη ή το ΔΝΤ, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, κάτι που χαρακτήρισε ως «μεγάλο επίτευγμα από μόνο του για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ» και τόνισε ότι «εμείς μιλάμε για ευρωπαϊκό μηχανισμό και μόνο, και ένα μέρος του περιέχει και το ΔΝΤ».

Ads

Συμπλήρωσε δε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, για να σημειώσει ότι «όμως, είναι απόφαση της Ευρώπης και φυσικά με αυτήν συντασσόμαστε, προκειμένου να έχουμε την εγγύηση της οικονομικής πορείας της χώρας μας».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, από την άλλη, τόνισε πως η ΝΔ έχει αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου και οι κινήσεις της κυβέρνησης οδήγησαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Εκείνος έβαλε το πιστόλι στο τραπέζι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δώσει άλλοθι στον πρωθυπουργό και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να αποδαιμονοποιήσει το ΔΝΤ.

«Η εμπειρία από όλες τις χώρες όπου πήγε το ΔΝΤ δείχνει πως υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως ακόμη και αν ο Γιώργος Παπανδρέου βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ, η ΝΔ θα καταθέσει σοβαρές προτάσεις για το πως θα βγούμε μια ώρα αρχίτερα από την κρίση και από τους δυσβάσταχτους όρους του Ταμείου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και για την εκτόξευση των spreads, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός γύριζε από χώρα σε χώρα και παρουσίαζε μια άσχημη εικόνα για την Ελλάδα.

Απαντώντας σε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και του αρχηγού της, Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, εξερχόμενος σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε: «Η ηγεσία της ΝΔ, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, τώρα προσπαθεί να απαξιώσει τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν θίγει την κυβέρνηση. Αυτό προσβάλλει βάναυσα τους κόπους και τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και η ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ βρέθηκαν και σήμερα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή το ν/σ – που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, σχετικά με την εσωτερική αγορά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα είναι με κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Από την πλευρά της, η ΝΔ επανέλαβε την αντίθεση της στη προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ και υποστήριξε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κατάσταση, για να «εισπράξει» την απάντηση ότι η διακυβέρνηση των 5,5 χρόνων της ΝΔ οδήγησαν στην αναξιοπιστία τη χώρα μας.

Έντονα επικριτικά τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όσο και της ΝΔ, ήταν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αδιέξοδες αντιλαϊκές πολιτικές και δηλώνοντας αντίθετα για δανεισμό της Ελλάδας μέσα από το ΔΝΤ.

«Ο λαός δεν πρέπει να διαλέξει μεταξύ ληστών, ΕΕ ή ΔΝΤ. Για να αποκρούσει τα βάρβαρα μέτρα πρέπει να αποσύρει τώρα την ψήφο που έδωσε σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ συμμετέχοντας στην πάλη για την ανατροπή της πολιτικής τους. Όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 22 Απριλίου» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Δ. Δασκαλόπουλος ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης «για να αποφευχθεί πτώχευση και έξοδος από την ευρωζώνη». Ο ίδιος δήλωσε επίσης αντίθετος με την «παραφιλολογία», περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι «δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν την ασωτία των συντεχνιών του δημόσιου τομέα».

Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και τη λαϊκή κυριαρχία, θα ήταν πρωτού βάλει την υπογραφή της στην εκχώρηση του δικαιώματος άσκησης κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής στους κηδεμόνες του ΔΝΤ, να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία, προκαλώντας δημοψήφισμα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Τη λαϊκή ετυμηγορία για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ζήτησε στη Βουλή και η Νέα Δημοκρατία, μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Μαν. Κεφαλογιάννη.