Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις αρχαιότητες στην ακυρωθείσα δημοπρασία του οίκου Christie’s, απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας πως δεν προκύπτει ότι τα αντικείμενα έχουν διακινηθεί παράνομα από την ελληνική επικράτεια.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής οίκος δημοπρασιών Christie’s απέσυρε τέσσερις αρχαιοελληνικούς αμφορείς που διαπιστώθηκε ότι συνδέονταν με τον Τζιαφράνκο Μπετσίνα από δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Ο Τζιαφράνκο Μπετσίνα είναι ένας Ιταλός έμπορος αρχαιοτήτων που έχει καταδικαστεί το 2011 στην Ιταλία για παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων.

«Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών δεν έχουν τεκμηριωθεί, στην εν λόγω δημοπρασία, αντικείμενα παρανόμως διακινηθέντα από την ελληνική επικράτεια», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση – απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ads

Σημειώνεται ότι ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, συνεργαζόμενος λέκτορας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικός σε δίκτυα παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων, μίλησε στον Guardian που δημοσίευσε και το αποκλειστικό αυτό θέμα, για το πώς ο διεθνής οίκος τελικά απέσυρε τις αρχαιότητες αυτές από την προγραμματισμένη δημοπρασία του.

Ο ίδιος άσκησε κριτική στον οίκο Christie’s γιατί δεν είχε προηγουμένως αποκαλύψει ότι τα αντικείμενα αυτά που επρόκειτο σήμερα, 9 Απριλίου 2024, να βγουν σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, στην πραγματικότητα συνδέονταν με τον καταδικασμένο για παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, Τζιαφράνκο Μπετσίνα.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει αναλυτικά:

«1. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, μέσω του αρμοδίου Τμήματος ελέγχει με κάθε πρόσφορο τρόπο τη διεθνή αγορά τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στον έλεγχο και της συγκεκριμένης δημοπρασίας, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε από τον Οίκο.

2. Ο έλεγχος που έγινε από το αρμόδιο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΤΤΠΠΑ) δεν έδωσε στοιχεία που να τεκμηριώνουν την παράνομη διακίνηση, από τον σημερινό ελλαδικό χώρο, κάποιου από τα αντικείμενα αυτά.

3. Οι Οίκοι Δημοπρασιών, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας των Art Dealers, όπως έχει διαμορφωθεί από την UNESCO, οφείλουν να δίνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την προέλευση των αντικειμένων που δημοπρατούν.

4. Η ΔΤΠΠΑ αξιοποιεί κάθε πληροφορία σχετικά με την παράνομη διακίνηση ελληνικών αρχαιοτήτων που έρχεται σε γνώση της από κάθε πηγή.

5. Σύμφωνα με την αρμόδια ΔΤΠΠΑ δεν έχουν τεκμηριωθεί, στην εν λόγω δημοπρασία, αντικείμενα παρανόμως διακινηθέντα από την ελληνική επικράτεια».