Από δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, ο διεθνής οίκος δημοπρασιών Christie’s απέσυρε τέσσερις αρχαιοελληνικούς αμφορείς που διαπιστώθηκε ότι συνδέονταν με τον Τζιαφράνκο Μπετσίνα.

Ads

Ο Τζιαφράνκο Μπετσίνα είναι ένας Ιταλός έμπορος αρχαιοτήτων που έχει καταδικαστεί το 2011 στην Ιταλία για παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων.

Ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, συνεργαζόμενος λέκτορας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικός σε δίκτυα παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων, μίλησε στον Guardian που δημοσίευσε και το αποκλειστικό αυτό θέμα, για το πώς ο διεθνής οίκος τελικά απέσυρε τις αρχαιότητες αυτές από την προγραμματισμένη δημοπρασία του.

Κριτική για τη διάθεση προϊόντων παράνομου εμπορίου

Ο ίδιος άσκησε κριτική στον οίκο Christie’s γιατί δεν είχε προηγουμένως αποκαλύψει ότι τα αντικείμενα αυτά που επρόκειτο σήμερα, 9 Απριλίου 2024, να βγουν σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, στην πραγματικότητα συνδέονταν με τον καταδικασμένο για παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, Τζιαφράνκο Μπετσίνα.

Ads

Στα επίμαχα αντικείμενα, περιλαμβάνεται ένα αττικό κύπελλο, διακοσμημένο με πολεμιστές και άλλες φιγούρες, εποχής μεταξύ 570 π.Χ. και 560 π.Χ. Υπολογίζεται ότι θα «έπιανε» στη δημοπρασία γύρω στα 15.000-20.000 δολάρια, ωστόσο τελικά φάνηκε να αποσύρεται ολοκληρωτικά από τη διαδικτυακή σελίδα του οίκου δημοπρασιών, ύστερα από τις αποκαλύψεις του δρ Χάρη Τσιρογιάννη για την προέλευσή του και τη σύνδεσή του με τον Μπετσίνα.

Τα τελευταία 18 χρόνια, ο δρ Χάρης Τσιρογιάννης έχει εντοπίσει και αναγνωρίσει πάνω από 1.700 κλεμμένες αρχαιότητες σε δημοπρασίες διεθνών οίκων, γκαλερί, μουσείων και ιδιωτικών συλλογών και στη συνέχεια προβαίνει σε ειδική ενημέρωση των αρμόδιων αστυνομικών αρχών και της Interpol.