Μιλώντας στον Στέλιο Κούλογλου, ο Ulrich Blum, πρόεδρος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IWH), ένα από τα γνωστότερα στη Γερμανία, και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, προτείνει την υποθήκευση ή ακόμη και την πώλησηι νησιών, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της.

Ads

Ο κ. Blum υποστηρίζει ότι το μνημόνιο δεν είναι «ρεαλιστικό» και επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να πληρώνει ο «ελληνικός λαός υψηλά επιτόκια , απο την στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να καλμάρουν οι αγορές, αν εξασφαλιστούν με λύσεις όπως η υποθήκευση δημόσιας περιουσίας».

«Αντίθετα στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα(αν δηλαδή δεν βρεθούν “καινοτόμες ιδέες” όπως η δική του) μπορούμε να προβλέψουμε ότι τα νησιά θα πρέπει να πουληθούν, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσετε να αποπληρώσετε (το χρέος)», προσθέτει ο Ulrich Blum, που μίλησε στον Στέλιο Κούλογλου στην έδρα του Ιντιτούτου στη Χαλ, μια πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανικής κοντά στην Λειψία.

«Πώς αλλιώς θα τα καταφέρετε; Πώς θα χρηματοδοτήσετε το χρέος σας χωρίς κάποιο πλεόνασμα; Δεν είναι δυνατόν. Χρειάζεστε ένα πλεόνασμα. Θα μπορούσατε να οδηγηθείτε και σε «haircut» (κούρεμα του χρέους) αλλά αυτό είναι μία μέθοδος που σήμερα δεν αρέσει και πολύ στις δυτικές τράπεζες και τις δυτικές χώρες», επισήμανε ο Blum.

Ads

Παρ ότι ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζει ότι πρόθεση του δεν είναι η πώληση περιουσίας αλλά η επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους, προσθέτει ότι και μια πολιτική πωλήσεων δημόσιας γης μπορεί να έχει θετικά αποτέλεσματα. «Το ερώτημα λοιπόν εδώ είναι αν η Ελλάδα θα επιλέξει ένα τέτοιο πρόγραμμα πώλησης της περιουσίας για χάρη της ανάπτυξης. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα οδηγήσει σε μία εισροή κεφαλαίου, αλλά θα οδηγήσει και σε μία εκροή δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρόβλημα, γίνεται προς όφελος των Ελλήνων και αργότερα όταν θα έχετε εμπορικό πλεόνασμα θα μπορέσετε να επαναγοράσετε και πάλι αυτούς τους περιουσιακούς τίτλους», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη ο υπουργός επικρατείας Χάρης Παμπούκης, με το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό να εντάσσεται πλέον στις διαδικασίες fast track, ύστερα από τη σχετική απόφαση της διυπουργικής της Παρασκευής, ταξιδεύει για το Κατάρ, αναζητώντας επενδυτές. Μάλιστα, ο υπουργός επικρατείας ελπίζει σε μία συμφωνία με τους άραβες για επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 5 έως 7 δις. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ανέφερε μετά τη διυπουργική «το γεγονός πως το Ελληνικό εντάσσεται πλέον στις διαδικασίες fast track, ενδιαφέρει κάθε εν δυνάμει σοβαρό επενδυτή», σημειώνοντας ότι «το Κατάρ είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής που έχει επιδείξει ενδιαφέρον», αλλά δεν είναι ο μόνος.

Μία ημέρα πριν, τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου, την Τρίτη, θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ελσίνκι. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να παρουσιάσει στη γερμανίδα καγκελάριο τις ελληνικές προτάσεις για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει για τη Γερμανία, ύστερα από την «εβδομάδα των λαθών», όπως την αποκαλεί η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», λόγω των κυβερνητικών παλινωδιών, πριν ακόμη καταλαγιάσει ο «επικοινωνιακός πανικός» της κυβέρνησης για τις δηλώσεις της τρόικας περί αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις. Ο κακός συντονισμός που παρουσίασε η κυβέρνηση από την καθυστερημένη απάντηση στην τρόικα, μέχρι την εγκύκλιο Ντόλιου για τους ημιυπαίθριους και την απόσυρση από τον Φίλιππο Σαχινίδη της διάταξης για τους δικηγόρους, ύστερα από απειλές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα.

Για κυβέρνηση… «Αμέρικαν μπαρ» κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία, ενώ σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» οι ενδοκυβερνητικές διαμάχες, ακόμα και σε κορυφαίο επίπεδο, αρχίζουν να φουντώνουν, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή να μπαίνουν στο στόχαστρο. Η «Καθημερινή της Κυριακής», κάνοντας λόγο για «εμφανές έλλειμμα συντονισμού με ορατές και υπόγειες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών», τονίζει πως συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου αν και επιμένουν πως στις προθέσεις του πρωθυπουργού δεν είναι οι πρόωρες εκλογές, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη στάση του, «εάν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις».