Χθες, Τρίτη 10 Οκτωβρίου, Κούρδοι που ζουν στην Ελλάδα ξεκίνησαν από την Κερατέα για να έρθουν περπατώντας στο Σύνταγμα, σηματοδοτώντας με αυτή την μεγάλη πορεία την επίσημη έναρξη της διεθνούς  εκστρατείας “Ελευθερία για τον Οτσαλάν – Μια λύση για το Κουρδικό Ζήτημα”.

Ads

Την ίδια ώρα, ελάχιστοι δυστυχώς δημοσιογράφοι, παρακολουθούσαμε τη συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ ενώ  ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν συνεντεύξεις τύπου σε διάφορες χώρες σε Ασία, Αυστραλία, Λατινική Αμερική, Αφρική, ΗΠΑ και Ευρώπη.

Εκπρόσωποι κουρδικών οργανώσεων εμφανίστηκαν μαζί με εκπροσώπους παγκόσμιων κοινωνικών κινημάτων και οργανώσεων, ακαδημαϊκούς, δικηγόρους, πολιτικούς, συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, διανοούμενους, ακτιβιστές και άλλους ανθρώπους που εργάζονται για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

«Το ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε δύο φορές την Τουρκία για συγκεκριμένες παραβιάσεις, ωστόσο για την Τουρκία ο Οτσαλάν  που παραμένει ηγέτης του κουρδικού λαού, χαρακτηρίζεται ως τρομοκράτης. Ζητάμε την άρση της απομόνωσης που κρατά 24 χρόνια μαρτυρικής φυσικής απαγόρευσης επικοινωνίας με άλλους κρατούμενους, ενώ αποκλείεται η επικοινωνία με συγγενείς» λέει η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ.

Ads

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας να γίνουν εν κρυπτώ οι διαδικασίες αναζήτησης ευθυνών της

Έχουν περάσει ήδη 24 χρόνια από τη σύλληψη του Οτσαλάν,  την 16η Φεβρουαρίου του 1999, όταν η ελληνική κοινή γνώμη δέχθηκε σοκ μαθαίνοντας ότι ο επικεφαλής του κουρδικού αντάρτικου στην Τουρκία, Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Άπο), κρυβόταν το τελευταίο 15ήμερο στην κατοικία του Έλληνα πρεσβευτή στο Ναϊρόμπι −κι από εκεί αφού απήχθη και βρέθηκε στα χέρια της τουρκικής ΜΙΤ. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που έσπευσε να ανταποκριθεί στο μεγάλο κάλεσμα της επιτροπής «1η Μάρτη» της πρωτοβουλίας στην οποία συμμετείχε σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος με συναυλίες μαζικές στο Σύνταγμα. Ο ελληνικός λαός διαμαρτυρόταν για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης η οποία συμμετείχε σε μεθοδεύσεις ώστε να καταλήξει ο Οτσαλάν στα χέρια των βασανιστών του.

Την 30 Νοεμβρίου 2022, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν , κατέθεσε μέσω των δικηγόρων του αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αίτηση με την οποία υποστήριξε ότι οι πρακτικές εναντίον του κατά την παραμονή του στην Ελλάδα ήταν αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). Στην αίτησή του ο Οτσαλάν υποστήριξε ότι είναι αντίθετο με πολλά άρθρα της ΕΣΔΑ, το γεγονός ότι παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές ενώ βρισκόταν στα χέρια των ελληνικών αρχών στην Κένυα, ότι η αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα δεν εξετάστηκε, ότι κρατήθηκε χωρίς νομική βάση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αναζητήσει τα δικαιώματά του ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Ο Οτσαλάν, ανέφερε επίσης ότι δέχθηκε «κακή μεταχείριση» που συνιστά παραβίαση του άρθρο 3 της ΕΣΔΑ για την απαγόρευση της απάνθρωπης συμπεριφοράς και κακομεταχείρισης και ότι η μεταφορά του από την Ελλάδα στην Κένυα και η παράδοσή του στις τουρκικές αρχές, παραβίασε το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ σχετικά με το δικαίωμα στη ζωή και το άρθρο 3 σχετικά με την κακομεταχείριση.

Ακόμη το γεγονός ότι ο Οτσαλάν κρατήθηκε “de facto” και χωρίς νομική βάση κατά την παραμονή του στην ελληνική επικράτεια (9 Οκτωβρίου 1998 αεροδρόμιο Αθηνών, 29 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου 1999 νησί Κέρκυρα, 2-15 Φεβρουαρίου 1999 Ελληνική Πρεσβεία στην Κένυα) σχετίζεται με το δικαίωμα της ΕΣΔΑ στην ελευθερία και την ασφάλεια, δηλαδή ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5.

Στη συνέντευξη τύπου, η κ. Κούρτοβικ μας ενημερώνει πως  «η  Ελλάδα ζητά να τηρηθεί εμπιστευτικότητα ως προς τη διαδικασία σε σχέση με το αίτημα του Οτσαλάν. Το αίτημα της χώρας δεν έγινε δεκτό, το απέρριψε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού δικαστηρίου,  γι ‘ αυτό μπορώ να μιλάω σήμερα εδώ ζητώντας ελευθερία για έναν ηγέτη που βασανίζεται με ευθύνη και της χώρας μας».

Δεν είναι οι Κούρδοι, αλλά το τουρκικό κράτος ο τρομοκράτης της υπόθεσης

Ο κ. Χόιζερ, δικηγόρος και μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα τόνισε πως «Το Δίκτυο είναι πάνω από 30 χρόνια αλληλέγγυο με τον αγώνα του Κουρδικού λαού για αυτοδιάθεση και αυτονομία. Δεν είναι αυτονόητο αυτό, σε μια Ευρώπη που ο αγώνας αυτού του λαού θεωρείται τρομοκρατία. Το τουρκικό κράτος, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει αυτό τον αγώνα. Ισοπέδωσε πόλεις. Αυτό είναι το έγκλημα που πρέπει να καταγγείλουμε, αυτό είναι το κράτος – τρομοκράτης σε αυτή την υπόθεση. Θέλουμε μια δίκαιη λύση. Να αποφυλακιστεί και να λάβει μέρος στις διαπραγμάτευσης για την επίλυση του ζητήματος, ως ηγέτης του λαού του»

Η Ιωάννα Κούρτοβικ υπερθεμάτισε λέγοντας πως: «Το καθεστώς που αντιμετωπίζει ο Οτσαλάν, είναι από τα πιο βάρβαρα σε δυτική χώρα. Η Τουρκία αποτελεί μέλος του συμβουλίου της Ευρώπης αλλά ο αυταρχισμός της δεν περιορίζεται στους Κούρδους. Έχουμε δει διώξεις και βασανισμούς διανοουμένων, επιστημόνων, γιατρών, δικαστών. Για το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Οτσαλάν αντιμετωπίζεται σαν ηγέτης αυτονομιστικού κινήματος που μάχεται για ελευθερίες και δικαιώματα. Η απομόνωση είναι βασανιστήριο, δεν μπορεί να αποτελεί ποινική κύρωση, δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε μάρκο χρόνο παρά μόνο σε ειδικές περιστάσεις».

Συνέντευξη Τύπου για Οτσαλάν. Φωτο tvxs

Ο κουρδικός λαός απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και την κοινωνία της Ελλάδας

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι του κουρδικού λαού στην Αθήνα κάνουν έκκληση για αλληλεγγύη την οποία απευθύνουν όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην κοινωνία. Σημειώνουν μεταξύ άλλων πως:

«Η πλήρης απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο νησί των φυλακών Ιμραλί συμβαδίζει με την κλιμάκωση του πολέμου στο Κουρδιστάν. Το τουρκικό κράτος ειδικότερα είναι υπεύθυνο για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλήματα πολέμου και πολεμικές πράξεις στο Κουρδιστάν που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ο πόλεμος στο Κουρδιστάν και η απομόνωση του Οτσαλάν στην τουρκική φυλακή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Για μια ειρηνική και δημοκρατική λύση του κουρδικού ζητήματος, για τον τερματισμό αυτού του σκληρού πολέμου στο Κουρδιστάν, πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την ελευθερία του Κούρδου εκπροσώπου.

Με την εκστρατεία, πολυάριθμες κουρδικές οργανώσεις και αλληλέγγυοι άνθρωποι θέλουν όχι μόνο να τονίσουν αυτό το αίτημα, αλλά και να πείσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και κυρίως την ελληνική κυβέρνηση, να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους σε αυτό το θέμα. Το ελληνικό κράτος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και έχει μερίδιο ευθύνης στις τραγωδίες που προκάλεσε για τον κουρδικό λαό. Σημαντικοί δεσμοί ενώνουν τον ελληνικό και τον κουρδικό λαό και η έντονη αντίδραση που έδειξε η ελληνική κοινωνία μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι μια απόδειξη αυτού.

Με την εκστρατεία αυτή, ο κουρδικός λαός απευθύνει έκκληση όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στην κοινωνία της Ελλάδας και της Ευρώπης να συμπαραταχθούν με αλληλεγγύη για την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την επίλυση του κουρδικού ζητήματος».