Στην Ελλάδα, και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν αρχίσει να γίνονται “στόχος” των εφοριακών “Ράμπο” προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποιος έχει εισοδήματα τα οποία δεν δηλώνει. Από τις φωτογραφίες δηλαδή που ανεβάζουμε, τους συνδέσμους που μοιραζόμαστε δημόσια, τις τοποθεσίες στις οποίες ταξιδεύουμε, μπορεί να εγείρουμε υποψίες ότι η ζωή και η οικονομική δραστηριότητά μας δεν είναι τόσο… φτωχή όσο δηλώνουμε στο κράτος. Τι γίνεται όμως όταν συμβαίνει το αντίθετο; Δηλαδή όταν η καθημερινότητά μας είναι ξεκάθαρη από όσα ανεβάζουμε στα social media, αλλά ξαφνικά έρχεται μια μέρα το κράτος και λέει ότι μας θεωρεί… εκατομμυριούχους;

Ads

Αγρότης στη ζωή, χάκερ στα χαρτιά

Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη στον 42χρονο Σέρτζιο Τζουλιάνι Νίτα, από τη Ρουμανία, ο οποίος θέλησε το 2021 να περάσει λίγες μέρες διακοπές στην Ελλάδα με τη σύντροφό του και τη μητέρα της. Αφού πέρασε μια εβδομάδα στη Ζάκυνθο, την ημέρα της επιστροφής στην πατρίδα του, τον ενημερώνουν στο αεροδρόμιο ότι εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του -η λεγόμενη ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ- και ότι τον αναζητούν οι αμερικανικές Αρχές για μια κυβερνοεπίθεση που έγινε το 2013 και η οποία στοίχισε στο αμερικανικό δημόσιο πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια!

Ο άνθρωπος φυσικά θεώρησε ότι έγινε κάποιο λάθος. Χωρίς να προβάλει αντίσταση, χωρίς να έχει ούτε υπολογιστές, στικάκια μαζί του και άλλα πράγματα που συνήθως έχουν οι χάκερς, βρέθηκε στις φυλακές της Πάτρας. Από τις καταθέσεις Αμερικανών πρακτόρων που εστάλησαν στην Ελλάδα, ο Σέρτζιο Τζουλιάνι Νίτα κατηγορούνταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι ένας διαβόητος κυβερνοεγκληματίας, γνωστός στα σχετικά forum του διαδικτύου με το ψευδώνυμο juliensweiss (τζούλιενσβαϊς). Οι καταθέσεις επικαλούνταν ηλεκτρονικά ίχνη του juliensweiss σε βάθος αρκετών ετών, με βασικό επιχείρημα ότι το ψευδώνυμο αυτό μοιάζει με το μεσαίο όνομα του 42χρονου, που είναι Τζουλιάνι (!).

Διαβάστε: Το plan B του εγκληματία / Το μεγάλο φιάσκο

Ads

Επικαλούνται αποδείξεις που δεν έδειξαν ποτέ

Σε αντίθεση με την ανεξήγητη προχειρότητα που έδειξαν οι Αμερικανοί, στέλνοντας έγγραφα που καλά-καλά δεν είχαν τις σωστές υπογραφές εισαγγελέων (π.χ. το ένταλμα σύλληψης αποδεδειγμένα φέρει υπογραφή διαφορετικού προσώπου από αυτό που εμφανίζεται!), οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε λεπτομερή εξέταση της υπόθεσης, πριν αποφασίσουν αν ένας Ευρωπαίος πολίτης μπορεί στα καλά καθούμενα να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Το Εφετείο Πατρών, αφού άφησε ελεύθερο τον 42χρονο με περιοριστικούς όρους, ζήτησε περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία από τις ΗΠΑ για να εξετάσει σε βάθος την υπόθεση. Όμως, ακόμα και μετά την αποστολή αυτών των στοιχείων, το δικαστήριο αποφάσισε ότι αυτά δεν επαρκούν για τη βασιμότητα του αιτήματος έκδοσης. Κάτι αναμενόμενο, αφού όπως αναφέρει το Εφετείο στην απόφασή του (Ιούλιος 2023), οι αρχές των ΗΠΑ δεν έστειλαν τα στοιχεία που επικαλούνταν, όπως, μεταξύ άλλων, κλεμμένα έγγραφα ταυτοποίησης, εταιρικά και φορολογικά αρχεία, έγγραφα που δείχνουν τις μεταφορές χρημάτων από την αμερικανική IRS, και γραπτά μηνύματα και email του κατηγορούμενου.

Αντ’ αυτών, έστειλαν μια ένορκη δήλωση πράκτορα, που έγινε μετά την έκδοση του εντάλματος (!), καθώς και μια σειρά συνομιλιών στο διαδίκτυο του διαβόητου juliensweiss, χωρίς όμως να προκύπτει από αυτές ότι ο χάκερ juliensweiss είναι ο  Σέρτζιο Τζουλιάνι Νίτα. Για αυτό και το Συμβούλιο Εφετών Πατρών αρνήθηκε την έκδοσή του στην Αμερική, κρίνοντας ότι τα στοιχεία της δικογραφίας δεν επαρκούν για να στηρίξουν την κατηγορία.

“Ποιους κωδικούς CAEN χρειάζομαι για μια φάρμα με αγελάδες, χοίρους πρόβατα και πτηνά;”

Το ότι ο juliensweiss δεν θα μπορούσε να είναι ο 42χρονος αγρότης προκύπτει εύκολα από τις πραγματογνωμοσύνες που εξετάζουν την ηλεκτρονική του δραστηριότητα. Σύμφωνα με όσα καταγράφει στην τεχνική του έκθεση ο κ. Νικόλαος Βασιλάκος, Συνεργάτης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ειδικός Πληροφορικής και Επικοινωνιών, «τα μεταδεδομένα των ψηφιακών φωτογραφιών που εξετάστηκαν», δηλαδή φωτογραφίες που έχει αναρτήσει σε Facebook και Google Photos δείχνουν ότι το κρίσιμο χρονικό διάστημα βρισκόταν στη Ρουμανία και την Τσεχία. 

Επίσης, ενώ με μια απλή αναζήτηση μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι ο χάκερ με το ψευδώνυμο juliensweiss έχει παρουσία σε διαδικτυακά forum συζητώντας για τεχνικά θέματα συνδεσιμότητας σε περιβάλλον Linux (ελεύθερο λειτουργικό σύστημα), ο 42χρονος Ρουμάνος χρησιμοποιεί το όνομα χρήστη «giulionline» για να ρωτήσει για αγροτικά θέματα. Οι αναρτήσεις του είναι ενδεικτικές:

«Γειά σας, έχω αριθμό φάρμας στο δημαρχείο για τα ζώα μου, αλλά θέλω να το κάνω νόμιμη επιχείρηση και να πουλήσω τα προϊόντα μου από το δικό μου κατάστημα […]. Παρακαλώ πείτε μου ποιους κωδικούς CAEN (σ.σ.: οι αντίστοιχοι ΚΑΔ που έχουμε στην Ελλάδα) χρειάζομαι για μια φάρμα με αγελάδες, χοίρους, πρόβατα, κατσίκες και πτηνά […]. Σας ευχαριστώ». 

Ταυτόχρονα, από την έκθεση του κ. Βασιλάκου, γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορεί ο καθένας να φέρει εις πέρας μια ηλεκτρονική απάτη ενάντια στην IRS και να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία χιλιάδων φορολογουμένων. Ο εμπειρογνώμονας είναι ξεκάθαρος ως προς αυτό: «Τέτοιες ενέργειες απαιτούν όχι μόνο αυξημένη τεχνογνωσία αλλά και δράση μέσα από παράνομα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, με ισχυρές διασυνδέσεις στον διαδικτυακό ‘υπόκοσμο’, και πρόσβαση σε κεφάλαια για χρηματοδότηση ή χρηματισμό υπηρεσιών διαμεσολάβησης, απόκτηση απαιτούμενου εξοπλισμού κτλ.». Η κοινή λογική, λοιπόν, υπαγορεύει ότι δεν γίνεται μια τέτοια απάτη να έχει γίνει από έναν άνθρωπο σαν τον Σέρτζιο Τζουλιάνι Νίτα.

«Αόριστη και μη επιβεβαιωμένη» ταυτοποίηση

«Καταφανώς αόριστη και μη επιβεβαιωμένη» χαρακτηρίζει στη δική του τεχνική γνωμοδότηση, την ταύτιση του 42χρονου με τον χρήστη juliensweiss εκ μέρους των Αμερικανικών Αρχών, και ο Γεώργιος Καραθανάσης, μηχανικός υπολογιστών και καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών στη Διαχείριση Ηλεκτρονικών Εγγράφων, ειδικός σε θέματα εξέτασης ψηφιακών πειστηρίων. Ο κ. Καραθανάσης εξέτασε τις καταθέσεις των Αμερικανών πρακτόρων, δεκάδες φωτογραφίες του 42χρονου σε βάθος δεκαετίας, καθώς και μηνύματα του χάκερ juliensweiss στην εφαρμογή Jabber, ώστε να εκτιμήσει αν οι δύο τελευταίοι είναι το ίδιο πρόσωπο.

Όπως σημειώνει στο κείμενό του, «δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο ένδειξης ότι ο juliensweiss» συνδέεται χρονικά ή τοπικά με τη δραστηριότητα του κατηγορουμένου, αντίθετα με όσα ισχυρίζονται οι πράκτορες. Μάλιστα ο εμπειρογνώμονας παρατηρεί ότι δεν έχουν κάνει ταυτοποίηση βάσει των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων, δεν κάνουν «ορθή διαχείριση των ψηφιακών πληροφοριών» και δεν έχουν κάνει χρήση ηλεκτρονικών ιχνών για να αποδείξουν ότι είναι το ίδιο πρόσωπο.

Διαφωνία Εφετών – Αρεοπαγιτών

Αυτή την προχειρότητα διέκριναν οι Εφέτες της Πάτρας, που αποφάσισαν ενάντια στην έκδοση του Σέρτζιο Τζουλιάνι στις ΗΠΑ. Όχι όμως και ο Άρειος Πάγος, ο οποίος “ξεμπέρδεψε” με την υπόθεση σε μια συζήτηση 2 ωρών, αγνοώντας όλα τα παραπάνω και θεωρώντας ότι ο συγκεκριμένος Ρουμάνος αγρότης είναι ο χάκερ που καταζητείται! Και κάπως έτσι, η τύχη του σήμερα κρίνεται από το ίδιο το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, βάσει νόμου, το οποίο καλείται να αποφασίσει το εξής: Αν ένας αγρότης από ένα ρουμανικό χωριό, που έψαχνε τρόπο να αναπτύξει τη φάρμα με τις αγελάδες και τα κατσίκια του,  έκλεψε 58 εκατομμύρια δολάρια από την υπερδύναμη!

  • Ο Νίκος Σταματελλάτος είναι ειδικός ερευνητής