Ο Ντίνος Κρ. ήταν ένας γεροδεμένος τύπος, γύρω στα 55, με άγριο πρόσωπο και βαριά φωνή, που είχε τελειώσει μόνο το δημοτικό. Το επάγγελμά του ήταν κτηνοτρόφος αλλά παράλληλα καλλιεργούσε και μια χασισοφυτεία με 5 δέντρα, λίγο πιο έξω από την επαρχιακή πόλη που ζούσε, όπου και τον είχαν συλλάβει παλαιότερα επ’ αυτοφώρω να τα ποτίζει. Τον γνώρισα, στο πλαίσιο της έρευνας, πριν από 15 χρόνια, σε μια βραδιά που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Γιατί άκουσα από τον αγράμματο Ντίνο κάτι, που δεν θα μπορούσα καν να φανταστώ.  (ακολουθεί ελεύθερη μεταφορά της πραγματικής εξομολόγησής του): «Φίλε, το κόλπo έπιασε. Είχα 2 φυτείες. Μία μικρή με 5 δέντρα και μία δεύτερη μεγάλη, σε άλλη περιοχή, με 55. Πάντα, πήγαινα πρώτα να ποτίσω τη μικρή. Οπότε, αν με παρακολουθούσαν, θα με έπιαναν εκεί. Και έτσι έγινε! Με έπιασαν να ποτίζω τα 5 δέντρα αλλά έχασαν τα 55! Και πανηγύριζαν κιόλας!»

Ads

Ο Κώστας Α. ήταν φοιτητής, από πλούσια οικογένεια, με 2 ξένες γλώσσες και μαθήματα κλασικής κιθάρας. Δεν υπήρχε κανένας θεωρητικός παράγοντας που θα μπορούσε να τον παρακινήσει στο έγκλημα, ωστόσο ποτέ δεν κατάφερε να ξεφύγει από την ανάγκη της κλεπτομανίας του. Ο τύπος που έκλεβε, όχι γιατί είχε ανάγκη, αλλά γιατί… μπορούσε. Όμως, όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή (δηλαδή μπήκε η αστυνομία στον χώρο, για να ψάξει όλους τους παρευρισκόμενους), κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να αναλάβει τις ευθύνες του. Και έβαλε το κλοπιμαίο στην ανοιχτή τσέπη του διπλανού του. Συμφοιτητή του και φίλου του.

«Να πιάσουν κάποιον άλλον» 

Το έγκλημα παίρνει διαφορετικές μορφές, μεταλλάσσεται, προσαρμόζεται στην εποχή του. Η λογική του εγκληματία, όμως, παραμένει σταθερή, γιατί ριζώνεται στο ανθρώπινο dna και στον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου: «Να κρυφτώ, να μη με πιάσουν. Και αν τυχόν ψάξουν, να βρουν κάποιον άλλον». Πάντα, στο μυαλό του εγκληματία κάθε επιπέδου, υπάρχει ένα plan B. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο καλά δρουν σε αυτό το επίπεδο σήμερα οι κυβερνοεγκληματίες, άνθρωποι ιδιοφυείς με άριστη γνώση προγραμματισμού και χρήση της τεχνολογίας. Μπορούν και κρύβουν τα ίχνη τους τόσο καλά -γιατί βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους ελεγκτές τους- που πλέον έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο, περίπου να «τρολάρουν» τις διωκτικές αρχές, οδηγώντας τις έρευνες σε αδιέξοδο. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί αυτό που συμβαίνει στην υπόθεση ΝΙΤΑ…

Ads

Υπόθεση Nita: Το «τρολάρισμα» των χακεράδων 

Στην υπόθεση του Giuliani Nita, που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, η Αμερική ζητά από την Ελλάδα την έκδοση ενός Ρουμάνου πολίτη 42 ετών (που ήρθε για διακοπές στη Ζάκυνθο, με την κοπέλα του, το 2021, και συνελήφθη στο αεροδρόμιο) με την κατηγορία ότι είναι ο juliensweiss”, ένας από τους μεγαλύτερους κυβερνοεγκληματίες του κόσμου, που -μαζί με τη συμμορία του- διέπραξε στην Αμερική οικονομικά εγκλήματα, αξίας άνω των 50 εκατ. δολαρίων, με 17.000 θύματα.

Μόνο που ο 42χρονος Ρουμάνος Giuliani Nita (που συνελήφθη στη Ζάκυνθο) δεν έχει πάει ποτέ στην Αμερική και δεν γνωρίζει προγραμματισμό. Για την ακρίβεια, έχει μαθησιακές δυσκολίες από παιδί και έχει λάβει μόνο 8 χρόνια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, ο 42χρονος Ρουμάνος Giuliani Nita (που συνελήφθη στη Ζάκυνθο) δεν έχει βελγικό διαβατήριο, ούτε διασυνδέσεις στην Πολωνία (που έχει ο “juliensweiss”, που κυνηγάνε). Αντιθέτως, έχει άλλοθι! Αποδεικνύει ψηφιακά πού ήταν κατά την τέλεση των πράξεων (που του αποδίδονται στο κατηγορητήριο). Και σίγουρα εκεί που ήταν, δεν θα μπορούσε να διαπράττει τα εγκλήματα που του αποδίδονται, ούτε εξ αποστάσεως!

Και υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία στην υπόθεση:

Η Αμερική «άνοιξε» το mail του Ρουμάνου Giuliani Nita (ενός Ευρωπαίου πολίτη, να σημειωθεί) για να βρει αποδείξεις, που να τον συνδέουν με τον διεθνούς φήμης κυβερνοεγκληματία “juliensweiss”. Δεν βρήκε καμία.

Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών ζήτησε από την Αμερική να στείλει στοιχεία (έστω ένα) που να στηρίζει την κατηγορία του εντάλματος σύλληψης, ότι ο Ρουμάνος πολίτης Giuliani Nita είναι ο κυβερνογκληματίας “juliensweiss”. Δεν έστειλε κανένα.

Στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης, έχουν γίνει 2 εξαιρετικές πραγματογνωμοσύνες, με χρήση καινοτόμων ερευνητικών μεθόδων και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, που αποφαίνονται ότι αυτός ο άνθρωπος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο “juliensweiss”.

Η κλασική τακτική της «fake σύνδεσης» 

Η χρησιμοποίηση ανυποψίαστων πολιτών (ή προσωπικών στοιχείων ή υπολογιστών ανυποψίαστων πολιτών) αποτελεί τον κεντρικό άξονα και τη βασική λογική του κυβερνο-εγκλήματος. Ακόμη και στη συγκεκριμένη ιστορία που εξετάζουμε, η  εγκληματική δράση δομήθηκε στη χρησιμοποίηση πραγματικών φορολογικών στοιχείων χιλιάδων πολιτών εν αγνοία τους. Οι κυβερνο-εγκληματίες ξέρουν ότι οι διώκτες τους θα αναζητήσουν το παραμικρό ίχνος που θα συνδέει το ένοχο ψηφιακό προφίλ με κάποιο υπαρκτό φυσικό πρόσωπο. Επομένως, προετοιμάζονται για αυτό.

Το plan A είναι να μην αφήσουν κανένα ίχνος (μέσα από κατάλληλα δομημένες επιθέσεις)

Το plan B είναι να δημιουργούν μια ψεύτικη «σύνδεση» με ένα φυσικό πρόσωπο, το οποίο και στοχοποιείται εν αγνοία του.

Τις περισσότερες φορές, βέβαια, αυτή η fake σύνδεση οδηγεί τελικά σε αδιέξοδο (όπως στην περίπτωση Νita) και η έρευνα θεωρητικά πρέπει να ξεκινά από την αρχή. Εκτός κι αν είναι από τις υποθέσεις, που μια δυνατή χώρα θέλει εσπευσμένα να κλείσει. Οπότε, η λογική υστερεί (όπως στην περίπτωση Νita).

Το μεγαλύτερο φιάσκο της ιστορίας; 

Διαβάστε τι συμβαίνει στην υπόθεση του Giuliani Nita. Αν είναι αλήθεια αυτά που λέει αυτός ο άνθρωπος, τότε στην Ελλάδα διαδραματίζεται αυτές τις μέρες ένα τεράστιο φιάσκο αλλά ταυτόχρονα και ένα τεράστιο σκάνδαλο, που αφορά στα δικαιώματα αυτού του ανθρώπου, που παραβιάζονται και καταπατώνται βάναυσα. Στα σοβαρά, γίνεται να καταστρέφεται η ζωή ενός Ευρωπαίου πολίτη, επειδή έτσι κατάλαβε ένας Aμερικανός πράκτορας ακούγοντας έναν διάλογο, χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο σύνδεσης;

Όσον αφορά δε το δικαστικό σκέλος, αυτό είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, με διαφωνία Εφετών – Αρεοπαγιτών και με μια σκαστή πλαστογραφία στο αμερικανικό ένταλμα σύλληψης! Ναι, η υπόθεση Νita είναι μια υπόθεση, που αξίζει να ψάξεις και να μάθεις για αυτήν. Όλη η ιστορία του Giuliani Nita είναι εδώ…. www.iamnotjuliensweiss.com

  • Ο Nίκος Σταματελλάτος είναι ειδικός ερευνητής