«Ανάγλυφη» προβάλλει η συστημική πηγή του μείζονος εγκλήματος της μαστροπείας ανηλίκων, στην περίπτωση του κυκλώματος με θύματα μαθήτριες, το «ξήλωμα» του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τις τελικές διαστάσεις του.

Ads

Το φως της δημοσιότητας είδαν μηνύματα που εντόπισε η αστυνομία στις συνομιλίες της φερόμενης ως «εγκεφάλου» του κυκλώματος με τα ανήλικα θύματα, από τα οποία προκύπτει, ότι και η 25χρονη σήμερα βασική κατηγορούμενη, θύμα και αυτή ως παιδί, ενός προβληματικού οικογενειακού περιβάλλοντος και της απουσίας ουσιαστικών και κατάλληλων κρατικών δομών προστασίας των παιδιών, παραμένει θύμα, με την σειρά της, ενός συστήματος που δημιουργεί με αξιοσημείωτη μεθοδικότητα πορνεία, κυκλώματα ναρκωτικών και πολλαπλή βία σε βάρος παιδιών και νέων ανθρώπων.

Άλλωστε, το παραπάνω συμπέρασμα τεκμαίρεται και από τα στατιστικά στοιχεία: μόνο το 2023 άνοιξαν περίπου 250 δικογραφίες για υποθέσεις που αφορούσαν σε γενετήσιες πράξεις με ανήλικους και τουλάχιστον 50 υποθέσεις μαστροπείας σε βάρος ανηλίκων.

Στα μηνύματα που ανέκτησαν οι Αρχές από τις συνομιλίες μεταξύ των κοριτσιών προκύπτει και ο φόβος που είχε αναπτυχθεί στα ανήλικα θύματα.

Ads

Ανήλικη: «Ανησυχώ. Δεν θα βγει σε καλό αυτή η ιστορία. Η Σ..που φταίει για όλα. Στη αρχή το έκανε να μοιάζει εύκολο …και δες που καταντήσαμε. Πες στην Βα… να μην πει τίποτα. Είχε τρελαθεί».

Η ίδια η 25χρονη «Μαρία», σε συνομιλία της αναφέρει, ότι αν δεν πάρει χρήματα από τα κορίτσια, δεν θα έχει να φάει, αφού ουσιαστικά ζει περιφερόμενη.

«Μαρία»: «Πάρε 150 εσύ, 150 Ν….ολ, πες της».

Ανήλικη: «Ρε φίλε και εσύ να βγάλεις 100 και να μην κάνεις τίποτα ρε μ@@@@ είναι άδικο».

«Μαρία»: «Εντάξει ναι, έχετε όμως γονείς, φαι κλπ. Εγώ δεν το κάνω και το ξερεις. Εδώ δεν το κάνω με αυτόν που θέλω. Ναι σε σπίτι ζω αλλά δεν με ταΐζουν εδώ… Αν είχα γονείς οκ. Εγώ με αυτά τρώω, κάνω, αν δεν έχω και αυτά, δεν τρώω καν».

Δύο από τις επτά ανήλικες που εκμεταλλευόταν το κύκλωμα, προέκυψε πως συμμετείχαν και στο προηγούμενο αντίστοιχο κύκλωμα της «Λορέλας» που είχε εξαρθρώσει η Προστασία Ανηλίκων, αποδεικνύοντας πως τα κυκλώματα αυτά λειτουργούν ως «Λερναία Ύδρα».

Τα στοιχεία του ζόφου

Όπως προκύπτουν από τα στοιχεία που επικαλείται η ΕΡΤ, τα τελευταία χρόνια τα κυκλώματα μαστροπείας σε βάρος ανηλίκων ξεφυτρώνουν ανά δεκάδες.

Μόνο το 2023, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής άνοιξε περίπου 250 δικογραφίες που αφορούν σε υποθέσεις γενετήσιων πράξεων σε βάρος ανηλίκων και 50 υποθέσεις μαστροπείας σε βάρος ανηλίκων.

Εξίσου αυξητική είναι τάση και τη χρονιά που διανύουμε..