Μετά την ηχηρή σιωπή της Νίκης Κεραμέως, σχετικά με την αποκάλυψη του tvxs.gr, για τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό στο Κολλέγιο Ψυχικού, γνώστες της υπόθεσης που επικοινώνησαν με το tvxs , δηλώνουν ότι τέτοια περιστατικά έχουν ξανά συμβεί στο παρελθόν αλλά «κουκουλώθηκαν για να μην αμαυρωθεί η φήμη του Κολεγίου». Το πιο εντυπωσιακό δε, είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπλεκομένων, η υπουργός φρόντισε να νομοθετήσει σχετικά, ώστε το Κολλέγιο, να έχει ενδεχομένως στο οπλοστάσιο του επιχειρήματα υπέρ του, σε εν εξελίξει δικαστικές διαμάχες.
 
Η παράνομη εκδρομή

 
Τα περιστατικά που έφερε στο φως το tvxs.gr, είχαν σχέση με δυο καταγγελίες. Η μία αφορούσε σεξουαλική παρενόχληση κοριτσιού από τρεις συμμαθητές της κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής και η άλλη βιασμό μαθήτριας από συμμαθητές, στο δασάκι του σχολείου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Ads

Το πρώτο περιστατικό, συνέβη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Γαβρόγλου. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, επειδή δεν υπήρχε έγγραφη καταγγελία ή έκθεση από τον σύλλογο διδασκόντων, δεν διερευνήθηκε το περιστατικό της σεξουαλικής παρενόχλησης από το υπουργείο. Υπήρξαν όμως καταγγελίες για το γεγονός ότι η εκδρομή έγινε παράνομα, καθώς δεν είχε ζητηθεί από το Κολλέγιο η άδεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης όπως προβλέπει ο νόμος. Γι’ αυτό διατάχθηκε ΕΔΕ.
 
Το σχολείο αποφάσισε να λύσει στο εσωτερικό του το θέμα, κίνηση απολύτως θεμιτή, καθώς πρόκειται για θέματα που αναλαμβάνει να λύσει πρωτίστως η σχολική κοινότητα. Με τη μόνη διαφορά, ότι σύμφωνα με καταγγελίες, δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ίδιων των μαθητών.

Οι τρεις μαθητές κλήθηκαν σε ακρόαση και έπειτα απεβλήθη ο ένας από τους τρεις, εν μέσω της σχολικής χρονιάς. «Ο νόμος προβλέπει ότι σε ένα παιδί που δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα, προηγούνται επιπλήξεις πριν επιβληθεί η εσχάτη των ποινών, που είναι η αποβολή. Η νόμιμη διαδικασία δεν τηρήθηκε από το Κολέγιο. Δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις που δικαιολογούν την αποβολή» λέει στο tvxs.gr o Πάνος Λαζαράτος, συνήγορος του μαθητή, ο οποίος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ηθική του δικαίωση, αφού φοιτά πλέον σε άλλο σχολείο. Ο δικηγόρος προσθέτει, ότι ενώ ο μαθητής έχει το δικαίωμα να παραστεί στην ακρόαση με συνήγορο, το Κολέγιο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αυτό κατά παράβαση του νόμου.
 
Στο ερώτημα γιατί αποβλήθηκε ο ένας κι όχι και οι τρεις μαθητές, οι απόψεις διίστανται. Το σχολείο υποστηρίζει πως έκρινε πως ο συγκεκριμένος μαθητής ήταν ο ηθικός αυτουργός, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές εντός του σχολείου που λένε πως υπήρχε συγκεκριμένο αίτημα από σύζυγο υψηλού στελέχους της ΝΔ, να αποβληθεί ο συγκεκριμένος.
 
Σε κάθε περίπτωση, η Ν. Κεραμέως, με την ανάληψη του υπουργείου Παιδείας, αλλάζει τον νόμο για τις σχολικές εκδρομές ώστε να μην χρειάζεται πλέον η άδεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης για να πραγματοποιηθεί μία εκδρομή. Αλλάζει επίσης το πλαίσιο που αφορά τις αποβολές. «Πρόκειται για φωτογραφικές διατάξεις, που αφορούν το Κολέγιο και το βοηθούν να πέσει στα μαλακά» λένε καθηγητές.

Ο Πάνος Λαζαράτος θεωρεί πως δεν είναι εύκολο νομικά το Κολλέγιο να κάνει χρήση αυτών των τροπολογιών. «Δεν έχει αναδρομική ισχύ ο νόμος και θα ήταν αντισυνταγματικό αν είχε. Το θέμα είναι ότι ενώ ήταν παράνομη η εκδρομή το σχολείο προχώρησε σε αποβολή και χωρίς να τηρήσει την αναλογικότητα στο μέτρο». Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο ξεκίνησε διαδικασία Πειθαρχικού Ελέγχου. Δεν γνωρίζουμε όμως αν προχώρησε και ποια είναι τα αποτελέσματα ή αν όπως λένε πηγές στο tvxs.gr «Το σχολείο είναι πάνω από τον νόμο, δεν θα γίνει ποτέ τίποτα».
 
Σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή σε ανήλικο μαθητή
 
Ένα χρόνο πριν ωστόσο, το υπουργείο είχε ενημερωθεί για δύο ακόμα περιστατικά που είχαν λάβει χώρα εντός του Κολεγίου, για τα οποία μάλιστα η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος) είχε ζητήσει πειθαρχικό έλεγχο. Το ένα αφορούσε ερωτική συνεύρεση καθηγητή με υπάλληλο του Κολεγίου εντός του σχολείου και η δεύτερη σεξουαλική παρενόχληση καθηγητή σε μαθητή στις τουαλέτες του σχολείου. Στην πρώτη περίπτωση όχι απλά δεν αποδόθηκαν ευθύνες, αλλά μετά από λίγο ο συγκεκριμένος καθηγητής ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου. Στη δεύτερη περίπτωση, ο καθηγητής απολύθηκε αλλά «Οι διαδικασίες που προβλέπονται δεν τηρήθηκαν για να μην εκτεθεί το Κολλέγιο» λένε πηγές.
 
«Ερωτώ, ειδοποίησαν την αστυνομία και τον Εισαγγελέα Ανηλίκων αμέσως μόλις έλαβαν γνώση; Ενημέρωσαν αμέσως μετά την έρευνα τους γονείς για το αν τελικά ήταν ένοχος ή αθώος ο συγκεκριμένος καθηγητής; Αν αυτό είχε γίνει σε δημόσιο σχολείο τι θα είχε ακολουθήσει;» λέει ο επί εξαετία πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Κολλεγίου Ψυχικού και του Συλλόγου Γονέων Λυκείου και ΙΒ Κολεγίου Ψυχικού, Γιάννης Κάραλης που επιμένει, ότι η Διεύθυνση και οι ιδιοκτήτες ήταν  υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις αρχές για τα ποινικά αδικήματα που συμβαίνουν εντός του σχολείου .
 
Δηλώνει επίσης, πως θεωρεί λογικό οι γονείς των μαθητών που κακοποιήθηκαν να αποφεύγουν καταγγελίες, καθώς φοβούνται τον διασυρμό των παιδιών τους και τις πανίσχυρες γνωριμίες των ανθρώπων της διοίκησης του Κολλεγίου .  Υπογραμμίζει ωστόσο, πως και τα σχολεία των ισχυρών, οφείλουν να εφαρμόζουν τον νόμο και ο νόμος είναι σαφής σε σχέση με τις επιβεβλημένες νόμιμες διαδικασίες.

Ads

«Όταν πρωτοπήγα το 2009 στο γυμνάσιο -που το λένε Κολέγιο ενώ γνωρίζουν καλά ότι δεν είναι- και είδα τη φιλαρμονική του Αρχηγείου της Αστυνομίας να παρελαύνει και να καλύπτει μουσικά την εκδήλωση για τον παππού των Αντώνη και Αλέξανδρου Σαμαρά, κατάλαβα πολλά» λέει ο Γιάννης Κάραλης. Μετά, είδα τον Αρχιεπίσκοπο να μας «αγιάζει» στον Αγιασμό, και άλλα τέτοια, για μένα δυσνόητα. «Έχω καταγγείλει εγγράφως τους υπεύθυνους από αυτά τα ιδιωτικά σχολεία για πολλές παρανομίες και βλέπω ότι πολλές από αυτές, ενώ τις γνωρίζουν οι αρχές, συνεχίζονται κανονικότατα, ακόμα και όταν υπάρχουν γνωμοδοτήσεις Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σχετικά με το θέμα βιασμού όταν πρωτοήρθα στα σχολεία αυτά –μαύρη η ώρα- άκουσα από παλαιότερους γονείς που εκείνοι είχαν κορίτσια, για βιασμό μαθήτριας μέσα στις εγκαταστάσεις των σχολείων, από δύο μεγαλύτερους μαθητές των σχολείων αυτών. Πριν ένα-δύο χρόνια, το διάβασα και σε δημοσιογραφικό site. Αν γνώριζα την συγκεκριμένη φήμη πριν, ούτε απ’ έξω δεν θα περνούσα».
 
«Τζούρα club» και πολιτική ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
 
Ο Γ. Κάραλης δηλώνει στο tvxs.gr κάποια από τα θέματα που αντιμετώπισε ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και θέτει ερωτήματα:
«Για ρωτήστε τον Αλέξανδρο Σαμαρά που ήταν πρόεδρος στο ας το πω Κολλέγιο όπως και τη διοίκηση του Σωματείου, για τα ποινικά αδικήματα που συμβαίνουν εντός του σχολείου. Είναι υποχρεωμένη η διεύθυνση και οι ιδιοκτήτες να ενημερώνουν τις αρχές, ναι ή όχι; Το έκαναν; Όταν συρρίκνωναν παράνομα τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που έπρεπε να προσφέρουν σε εμάς τους πελάτες τους μα και σύμφωνα με τον νόμο, επέστρεψαν ποτέ τα αναλογούντα δίδακτρα, κόμιστρα, τροφεία για υπηρεσίες που αποφάσισαν παράνομα και δεν μας πρόσφεραν;

Για ρωτήστε τον κ. Αλέξανδρο Σαμαρά τι απόφαση έγραψαν δημοσιεύματα ότι εξέδωσε το αμερικάνικο δικαστήριο εις βάρος του και με ποιους χαρακτηρισμούς για τον ίδιο;  Για ρωτήστε το σημερινό ΔΣ με πόσους ελάχιστους καθηγητές εξασφάλιζαν (;) όπως απαιτεί ο νόμος την ασφάλεια χιλιάδων μαθητών στα στρέμματα δάσους του Ψυχικού, που προαυλίζονται.  Είναι νόμιμοι;  Τι ήταν τα «Τζούρα club» και τι έκαναν (δεν γνωρίζω αν υπάρχουν ακόμη) εκεί οι ανήλικοι μαθητές; Πόσες  δεκαετίες  διαθέτουν τα τέσσερα σχολεία τους «Τζούρα club»;   Ρωτήστε τον για τις καταγγελίες που στείλαμε ως ΔΣ γονέων  στον διευθυντή του για τα Τζούρα club, τις κλοπές, τους τραυματισμούς,  και άλλα πολλά τι έκαναν; Πόσες δεκάδες εκατομμύρια εισπράττουν κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι του Σωματείου και πόσους συνολικά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές πληρώνουν; Για διερευνήστε, αληθεύει πως τα Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα απαλλάσσονται των εσόδων που έχουν για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους, όσα εκατομμύρια και εάν είναι τα έσοδα αυτά; Δηλαδή πόσα δίδακτρα εισπράττει και πόσους φόρους για τα δίδακτρα πληρώνουν; Υπάρχουν πολλές παρανομίες στα ιδιωτικά σχολεία που ανήκουν στους συγκεκριμένους ιδιώτες γιατί νομίζω ότι κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί για λόγους που δεν μπορώ να γνωρίζω, τους το επιτρέπουν. Αν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτας θέλει, μπορεί να ζητήσει από την ταπεινότητά μου και από τους υπεύθυνους των ιδιωτικών σχολείων αυτών, στοιχεία και έγγραφες δηλώσεις επι ουσιαστικών ερωτημάτων που θα αποκαλύπτουν τις αλήθειες. Τα στοιχεία μου είναι στη διάθεσή του και είμαι ένας από τους πολλούς που γνωρίζουν.
 
Όσο για τις ΕΔΕ της κ. Κεραμέως, ας μπει στο Google η υπουργός και ας βάλει «Σκάνδαλα Κολλεγίου Αθηνών» π.χ, εμπόριο θεμάτων στο Ιnternational Baccalaureate και ας διερευνήσει τι   γράφουν για το σχολείο που η ίδια, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Μητσοτάκης και άλλοι πολλοί τέλειωσαν. Την παρακαλώ  να απαντήσει αν είναι νόμιμο που η γραμματέας του τότε Διευθυντή σχολικής μονάδας και τότε Συντονιστή τριών σχολικών μονάδων, έστειλε υπηρεσιακό e-mail στους συλλόγους γονέων να συμμετέχουμε σε εκδήλωση με όλη την μπροστινή σειρά τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ενάντια σε νομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου». Έχω φωτογραφικό υλικό που θα εκπλαγείτε από τα ονόματα. Θα δούμε αν ήταν ο κ. Μητσοτάκης, η σημερινή υπουργός Παιδείας και ποιοι άλλοι. 
 
Στο επιχείρημά μας ότι το Κολλέγιο ξεκίνησε ως ένα σχολείο προοδευτικό, απαντά:
«Απ’ότι ξέρω, κάποιοι ευπάτριδες Ελληνοαμερικάνοι έδωσαν πολλά χρήματα σε Έλληνες για να προσφέρουν στη μόρφωση των ελληνόπουλων του κατώτερου Θεού και έτσι ξεκίνησε. Σήμερα για εμένα, είναι ένα Σωματείο ιδιωτών που διαθέτουν επτά  ιδιωτικά σχολεία, με χιλιάδες μαθητές που πληρώνουν πανάκριβα για τα πάντα. Αν είναι προοδευτικό, googlάρετε Trustees και Αλέξανδρος Σαμαράς και θα διαβάσετε από τους εκπροσώπους των ελληνοαμερικανών χορηγών που γνωρίζουν. Εγώ μπορώ να σας πω, αντί να κάνουν μάθημα στα παιδιά μας, μας υποχρέωναν να μην πάνε τα παιδιά μας μία ημέρα τα χρόνο το πρωί στο σχολείο (που το είχαμε πληρώσει) και εκτός ωραρίου να πάμε στη φιέστα τους του συγγενή των Σαμαράδων που το λένε «Δέλτεια» και άλλα παράνομα, όπως υποχρεωτικές αγορές προϊόντων τους κ.ά. Όσο για το προοδευτικό…. αν τολμούσα, ας μην υπάκουα να πάω στη συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο του προϊσταμένου Υπουργείου της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τι και αν ο νόμος αυστηρά απαγορεύει με κυρώσεις την εμπλοκή σχολείου με κόμματα και πολιτική! Τα συμπεράσματα δικά σας».