Ένοχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Ηλίας Μίχος για βιασμό και κατάχρηση ανηλίκου, αναφορικά με την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό. Παράλληλα, αθώα κρίθηκε η μητέρα της ανήλικης τόσο για πορνογραφία όσο και για μαστροπεία, ξεσπώντας σε κλάματα στο άκουσα της απόφασης. Ένοχη κρίθηκε μόνο για πλημμεληματική εκβίαση.

Ads

Όσον αφορά τον Ηλία Μίχο, ως προς τα υπόλοιπα αδικήματα:

  • Ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη,
  • Ένοχος για Πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων)
  • Ενοχος για Μαστροπεία
  • Αθώος για Εμπορία ανήλικου
  • Ένοχος για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελίας, η οποία είχε προτείνει την απαλλαγή του στις 13 Μαρτίου, μία πρόταση που έχει συνταράξει την κοινή γνώμη.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας είχε προτείνει να απαλλαγεί ο βασικός κατηγορούμενος από τις κατηγορίες για βιασμό, μαστροπεία σε οίκους ανοχής και μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων.

Ads

Οι αντιδράσεις των δικηγόρων

Για την απόφαση μίλησε και η δικηγόρος της οικογένειας, Ασπασία Ταραχοπούλου, κάνοντας λόγο για μεγάλη νίκη και για μια σοβαρή απόφαση της Δικαιοσύνης.

Όπως τόνισε, η σημερινή απόφαση έχει μεγάλη σημασία και για τα υπόλοιπα παιδιά που μπορεί να βιώνουν κάτι παρόμοιο με τη 12χρονη, έτσι ώστε να τα ωθήσει να βγουν να μιλήσουν. «Είναι μια νίκη της ανηλικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η εισαγγελική πρόταση δεν υπήρχε περίπτωση να σταθεί. Η μητέρα είναι αθώα των κατηγοριών όπως έλεγα από την πρώτη στιγμή και ο βασικός κατηγορούμενος της συγκεκριμένης υπόθεσης καταδικάστηκε για όλες τις πράξεις, και για τον βιασμό και την μαστροπεία. Ήταν πραγματικά και για μας μεγάλη νίκη, το παλέψαμε πάρα πολύ, με πολλά εμπόδια, και εν τέλει το σημαντικό είναι ότι η μητέρα, αυτό που έλεγε πρωτίστως η ίδια αλλά και η 12χρονη κόρη της – ότι η μητέρα της δεν έχει καμία σχέση – , αποδείχθηκε και με την απόφαση του δικαστηρίου», τόνισε ο Απόστολος Λύτρας ένας από τους δικηγόρους της μητέρας.

Και συμπλήρωσε ο κ. Λύτρας: «Ήταν αδικία η προφυλάκισή της, πήγε και κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και βρέθηκε σχεδόν 18 μήνες στην φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά».

 

Επιπλέον, η δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης, Σοφία Πολυζωγοπούλου, υπογράμμισε τα εξής: «Ήταν μια ορθή και δίκαιη απόφαση, κυρίως γιατί ακούστηκε η φωνή αυτού του παιδιού και για τον βιασμό της και για την σεξουαλική εκμετάλλευση που έχει υποστεί. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι».

 

Η απόφαση για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους

Αναφορικά με τον επονομαζόμενο «Μιχάλη» κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ αθωώθηκε για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη.

Παράλληλα, έκρινε ένοχους16 κατηγορούμενους για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή έως 15 έτη και χρηματική ποινή.

Επίσης ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παιδική πορνογραφία.

Τέλος, έξι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης τετελεσμένης ή σε απόπειρα.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια

Νωρίτερα, φορείς και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια, για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην 12χρονη και τη μητέρα της.

Μάλιστα, στο άκουσμα της απόφασης, οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε αγκαλιές και κλάματα.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

 

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

 

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

 

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)