Επτά μέρες νεκρό παρέμεινε το σταθερό τηλέφωνο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στο Καστρί, γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά και άφησε υπόνοιες σε κάποιους ακόμα και για τηλεφωνική υποκλοπή.

Ads

Το ζήτημα συζητήθηκε στη Βουλή μετά την παρέμβαση και τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών -μελών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Siemens.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγιώτης Βουρλούμης, απέκλεισε το ενδεχόμενο υποκλοπής και απέδωσε τη φραγή εισερχόμενων κλήσεων στο σταθερό τηλέφωνο του Γ. Παπανδρέου σε τεχνικό λάθος.

«Λάθος πληκτρολόγηση και για μια εβδομάδα να μην έχει τηλέφωνο ο πρωθυπουργός, εμένα δεν με πείθει», απάντησε στον Π. Βουρλούμη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου.

Ads

Από την πλευρά του ο Π. Καμμένος ανέφερε ότι από την στιγμή που ο έλεγχος γίνεται από «απομακρυσμένα» κέντρα του ΟΤΕ στα οποία έχουν πρόσβαση η SIEMENS και η Intracom τότε το δίκτυο καθίσταται ευάλωτο. Σημείωσε δε, ότι δεν μπορεί να διακόπτεται το τηλέφωνο του πρωθυπουργού με την δικαιολογία ότι τέλειωσε η βουλευτική του ατέλεια και ότι δεν είναι δυνατόν να διακόπτονται πρώτα οι εισερχόμενες και κατόπιν οι εξερχόμενες κλήσεις.

Ενημερωμένος για το θέμα ήταν και ο πρώην υπεύθυνος για τη διαχείριση και συντήρηση δικτύου του ΟΤΕ, Ν. Μπαριτάκης, που επρόκειτο να εξεταστεί κατ΄ αντιπαράσταση με τον κ. Βουρλούμη.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ΟΤΕ διευκρινίζει πως:

– Η βλάβη της τηλεφωνικής σύνδεσης οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.
– Πρακτικά, αντί να διακοπεί η κίνηση στην τηλεφωνική σύνδεση 210 ΧΧ ΧΧ 5ΧΧ λόγω οφειλής, από λάθος διεκόπη η κίνηση στην τηλεφωνική σύνδεση 210 ΧΧ ΧΧ 1ΧΧ, που λειτουργεί στην οικία του πρωθυπουργού.
– Η διαδικασία της φραγής γίνεται χειροκίνητα γιατί αφορά σε γραμμή που ανήκει σε πελάτη με συνοπτική σύνδεση (ένας αριθμός με πολλές γραμμές).
– Η λανθασμένη διακοπή πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου 2010. Το λάθος δεν έγινε άμεσα αντιληπτό, καθώς στον χώρο λειτουργούν και άλλες τηλεφωνικές συνδέσεις. Μόλις ο ΟΤΕ ενημερώθηκε (στις 21 Μαΐου, 15:00), συνεργείο μετέβη άμεσα στην οικία του πρωθυπουργού και αποκατέστησε τη βλάβη (18:45). Παράλληλα ενημερώθηκε ο υπεύθυνος του γραφείου του πρωθυπουργού.
– Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε σήμερα με επιστολή από τον πρόεδρο του ΟΤΕ.