Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με φόντο τις νέες αποκαλύψεις, στα πλαίσια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».

Ads

«Ο πρωθυπουργός ήρθε να μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτικής παρουσίας τι θα λέμε και τι θα κάνουμε. Δεν σας δίνει το δικαίωμα το αποτέλεσμα των εκλογών αν θέλετε να υπονομεύσετε Ανεξάρτητες Αρχές γιατί φοβάστε το σκάνδαλο των υποκλοπών και δεν σας επιτρέπει να απαξιώνετε διαφορετικές φωνές στο Κοινοβούλιο», ανέφερε αρχικά για να συνεχίσει, αναφερόμενος και στην επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον του Χρήστου Ράμμου:

«Η αλαζονεία έχει όριο! Είναι νωπή η λαϊκή εντολή αλλά δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ με το παρακράτος που διαμορφώθηκε και στο μέγαρο Μαξίμου. Είναι δυνατό να έρχεται ο Πρωθυπουργός και να ασκεί κριτική από το βήμα αυτό να ψέγει τον πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής; Αντί να μαζέψει τους βουλευτές του για επιθέσεις σε Ράμμο, νομιμοποιεί τις επιθέσεις αυτές με τον λόγο του; Και είναι φιλελεύθερη συμπεριφορά και κουλτούρα; Δεν υπάρχει χειρότερα πράγμα να προσπαθείς να κάνεις το θύμα θύτη! Είναι χαρακτηριστικό της καθεστωτικής φιλοσοφίας».

Σχετικά με τις νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και το Predator, υποστήριξε τα εξής:

Ads

«Είδαμε ειδήσεις χθες το βράδυ. Και μάθαμε από Λαμπρόπουλο και Σουλιώτη ότι πρόσωπο σε εξέχουσα πολιτική θέση έστειλε 11 μηνύματα Predator από προσωπικό αριθμό προς ανυποψίαστα θύματα. Κάποιο πιθανό να είναι ανάμεσά σας να έχουν πάρει φάκελο Μενουδάκου και να μη λένε κουβέντα. Έγινε λέει τον Γενάρη του 21. Το εορτολόγιο της ορθόδοξης πίστης μας οδηγεί σε Θανάση, Γρηγόρη, Αντώνη. Ποιο είναι το πολιτικό πρόσωπο που είναι πίσω από αποστολή μηνυμάτων, για να καταλάβει ο λαός την αγωνία σας να τα βρείτε με τον ακροδεξιό Βελόπουλο, περιμένουμε τη διερεύνηση υπόθεση για δικαιοσύνη. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου όχι γιατί έχω εμμονή γιατί σέβομαι τους αγώνες των προγόνων μας για δημοκρατία και ισονομία και κράτος δικαίου. Δεν θα αφήσω καμία κυβέρνηση αλλά και αυτή που συγκρίνεστε… Το μέλλον της Ελλάδας ήταν ή Καμμένος Τσίπρα ή αυτά του Μητσοτάκη όχι!».

Η απάντηση Βορίδη

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Όλοι είμαστε με το κράτος δικαίου! Να κάνουμε όμως καθαρές εξηγήσεις. Κράτος δικαίου σημαίνει εμπιστοσύνη δικαιοσύνης. Την εμπιστεύεστε; Καθαρές κουβέντες! Στις υποκλοπές κάνει τη δουλειά της; Θέλετε να της πείτε πως να τη κάνει, να της υποδείξετε τον τρόπο το αποτέλεσμα της κρίσης της;».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι πολιτικοί οφείλουν να απέχουν από δήλωση σύμφωνα με αποφάσεις δικαστηρίου ευρωπαϊκού δικαιωμάτων. Όταν υπάρχει κάτι τέτοιο ο πολιτικός έχει απόσταση αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος της χειραγώγησης. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Περιμένουμε την εξέλιξη υπόθεσης».

Όσο για τον Χρήστο Ράμμο, ο υπουργός υποστήριξε τα εξής: «Περιμένουμε από Ράμο να μας πει ποιοι τον απείλησαν και ενόχλησαν. Μπορεί να το πει;».

«Ήταν γνωστό ότι επίκειτο συνεδρίαση με θέμα την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ. Η Ολομέλεια είχε πάρει απόφαση για το θέμα; Ξέρατε την απόφαση της Ολομελείας; Δέχομαι ότι δεν τη ξέρετε. Αφού δεν την ξέρετε εσείς δεν τη ξέρουμε και εμείς δεν την ξέρει κανένας», ανέφερε για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ.

«18 μήνες έχει η υπόθεση αυτή και κάποια στιγμή πράγματι, πρέπει να τοποθετηθούν τα καινούργια μέλ. Εσείς όμως λέτε ότι ήξερε το ΠΑΣΟΚ ή εμείς τι επρόκειτο να γίνει και άρα να η δολιότητα. Μα αν το πείτε αυτό καταρρακώνετε το κύρος της αρχής. Μετατρέψατε την Αρχή σε πεδίο πολιτικών συσχετισμών. Μπήκατε όχι στο σεβασμό της ανεξαρτησίας των μελών της αλλά θεωρείτε ότι υπάρχουν οι από δω και από εκεί; εγώ σέβομαι όλα τα μέλη της αρχής», είπε στη συνέχεια ο υπουργός.

Όσον αφορά τις νέες αποκαλύψεις που δείχνουν ότι ορισμένα sms με Predator στάλθηκαν από πρόσωπο μέσα από το Μαξίμου, ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για συνωμοσιολογία: «Μας λέτε για έναν Θανάση η Γρήγορη που το έγραψε ένα δημοσίευμα. Αυτά δεν είναι κοτσομοπολια; Και τα λέτε στην αίθουσα του κοινοβούλιο ; Μεγαλύτερη κουτσομπόλα δεν έχω ξανά ακούσει».

Απαντώντας, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το θράσος σε επάγγελμα.

«Εμείς εργαλειοποιήσαμε την ανεξάρτητη αρχή; Εμείς μπήκαμε στην περιπέτεια να μας ενημερώνει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; Οι Νew York Times και οι Financial Times είναι κουτσομπολιά; Οι υπογραφές έγκυρων δημοσιογράφων είναι κουτσομπολιά;», υποστήριξε.

https://www.youtube.com/watch?v=c1Hb79JxOgA