Από άνθρωπο κοντά στον πρωθυπουργό και με σημαντική πολιτική παρουσία φαίνεται πως στάλθηκαν τουλάχιστον 11 sms – παγίδα σε στόχους του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator.

Ads

Το συγκεκριμένο εύρημα προέκυψε, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες το Mega, από την έρευνα που πραγματοποίησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επί των 300 και πλέον, μολυσμένων με το παράνομο λογισμικό, γραπτών μηνυμάτων που έχει εντοπίσει.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών / Προσεχώς νέες διώξεις – Το κοινό κέντρο ΕΥΠ, Predator

Ειδικότερα, στο τετρασέλιδο έγγραφο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, γινόταν αναφορά σε 90 παραλήπτες, στόχους του Predator. Η παγίδευση γινόταν με τον γνωστό τρόπο, δηλαδή με την αποστολή ενός sms με παραπλανητικό λινκ. Σε αυτό το έγγραφο η Αρχή αναφέρει σε κάθε θύμα του Predator, τον αριθμό τηλεφώνου του φερόμενου αποστολέα, τον χρόνο αποστολής και το λινκ παγίδα.

Ads

Το καινούργιο στοιχείο σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ότι ανάμεσα στα 90 παγιδευμένα τηλέφωνα, υπήρχαν 11 που ανήκαν σε πολιτικούς και όχι μόνο. Μάλιστα τα τηλέφωνά τους παγιδεύτηκαν με sms των οποίων αποστολέας εμφανίζεται αριθμός κινητού που ανήκει σε πρόσωπο με σημαντική πολιτική παρουσία. Και τα 11 sms, φαίνεται να στάλθηκαν με διαφορά λίγων ωρών τον Ιανουάριο του 2021.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών / Νέες αποκαλύψεις για ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ – Predator

Το σύνολο των μηνυμάτων επί των οποίων έκανε την έρευνά της η Αρχή είχε σταλεί από εταιρείες μαζικής αποστολής μηνυμάτων, ωστόσο σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, τα 11 άτομα από αυτά που έλαβαν σχετική ενημέρωση έχουν λάβει μήνυμα-παγίδα προερχόμενο φαινομενικά από το ίδιο νούμερο αποστολέα, για τον οποίο όλα δείχνουν ότι προέρχεται μέσα από το Μαξίμου.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην «Καθημερινή», που έρχεται να ενισχύσει τα παραπάνω, «στην περίπτωση των 11 ατόμων πάντως το νούμερο εμφανίζεται να ανήκει σε πολιτικό πρόσωπο που μέχρι το καλοκαίρι του 2022 κατείχε σημαντικό κυβερνητικό αξίωμα. Μάλιστα πληροφορίες, που πάντως δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι τα επίμαχα μηνύματα αποτελούσαν απάντηση σε ευχητήρια μηνύματα που είχε λάβει το συγκεκριμένο πρόσωπο την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, συνοδευόμενα από ηλεκτρονική ευχητήρια κάρτα επιμολυσμένη με το παράνομο λογισμικό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα παραπάνω δεδομένα είχαν τεθεί υπόψη των εισαγγελέων Πρωτοδικών που ερευνούσαν την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και πλέον έχουν διαβιβαστεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, που έχει αναλάβει να «τρέξει» την έρευνα.