Τελειωμό δεν έχουν οι αποκαλύψεις για την «αμαρτωλή» εταιρεία «Ιονία Τεχνική», ρόλος της οποίας είχε αποκαλυφθεί ως εκδότης εικονικών τιμολογίων στην εταιρεία «Krikel», τον μεγαλύτερο επίσημο προμηθευτή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ads

Σε σημερινό δημοσίευμα του Δημήτρη Τερζή στην «Εφ.Συν» αποκαλύπτοται μια σειρά από άλλα τιμολόγια που εξέδωσε η εταιρεία «Ιονία Τεχνική» ύψους κάποιων χιλιάδων ευρώ κατά το χρονικό διάστημα 2018-2020 προς την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc.

Διαβάστε επίσης: Πώς αγοράστηκε το Predator με τελικό αποδέκτη την ΕΥΠ. Σοβαρές ευθύνες της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αυτή την τριετία η «Ιονία Τεχνική» εξέδωσε συνολικά 29 τιμολόγια προς τη Marc και πιο συγκεκριμένα: το 2018 εξέδωσε 12 τιμολόγια, το 2019 εξέδωσε 9 τιμολόγια και το 2020 άλλα 8, συνολικού ύψους 239.194 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τιμολόγια αυτά αποτυπώνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις της «Ιονίας Τεχνικής».

Ads

Κι ενώ σε ό,τι αφορά τη σχέση της με την «Krikel», η «Ιονία Τεχνική» φαινόταν να της πουλάει πανάκριβα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, στην περίπτωση της Marc φαίνεται ότι έχει αναλάβει τον ρόλο του… δημοσκόπου και της πουλάει έρευνες. Από τα στοιχεια που παραθέτει η «Εφ.Συν» φαίνεται η Marc να ζήτησε από την εν λόγω εταιρεία να της διεξάγει σειρά ερευνών, όπως π.χ. για διάφορα εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες, έως και πολιτικού περιεχομένου δημοσκοπήσεις πανελλαδικής μάλιστα εμβέλειας, ενώ φαίνεται πως της έχει παράσχει έως και υπηρεσίες exit poll τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η εν λόγω εταιρεία φέρεται να έχει εκδώσει δύο εικονικά τιμολόγια προς τη Marc. Το πρώτο είναι ύψους 68.880 ευρώ και προέρχεται από τη φορολογική χρήση του 2014 και το δεύτερο είναι ύψους 6.150 ευρώ και προέρχεται από τη χρήση του 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αδικήματα για την υπόθεση του 2016 παραγράφονται σε 12 ημέρες από σήμερα, κάτι που, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προφανώς γνωρίζει.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον κ. Θωμά Γεράκη, τον επικεφαλής της Marc, και του έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα με βάση τα στοιχεία που είχε η εφημερίδα, ωστόσο, σύμφωνα με την «Εφ. Συν»  ο κ. Γεράκης δεν απάντησε έγκαιρα στο μέιλ με τα ερωτήματα.

Ηλιόπουλος: Να παρέμβει ο εισαγγελέας

«Αναμένουμε τη παρέμβαση του εισαγγελέα, όπως ο νόμος προβλέπει για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος όπως το ξέπλυμα», επισημαίνει με δήλωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Εφημερίδας των Συντακτών για την δημοσκοπική εταιρεία MARC που διενεργεί δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία MARC που πραγματοποιεί δημοσκοπήσεις και για λογαριασμό μεγάλων ΜΜΕ, λαμβάνει εικονικά τιμολόγια πολλών χιλιάδων ευρώ από την εταιρεία «Ιονία Τεχνική», που έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια για εταιρία που εμπλέκεται με το παράνομο λογισμικό predator, την Krikel.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από την παρέμβαση εισαγγελέα, αναμένει εξηγήσεις  «τόσο από τον κ. Μητσοτάκη που οφείλει να απαντήσει με ποιον τρόπο πληρώνει τις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνει, όσο όμως και από τον κ. Πιτσιλή της ΑΑΔΕ».

Αναλυτικά η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου

«Θα παρέμβει εισαγγελέας για τα εικονικά τιμολόγια της MARC; – Να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης πώς πληρώνει τις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνει»

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Εφημερίδας των Συντακτών, η δημοσκοπική εταιρεία MARC που διενεργεί δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά ταυτόχρονα και για λογαριασμό μεγάλων ΜΜΕ, λαμβάνει εικονικά τιμολόγια πολλών χιλιάδων ευρώ από χωματουργική εταιρεία «φάντασμα», που εντελώς συμπτωματικά έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια και για εταιρία που εμπλέκεται με το παράνομο λογισμικό predator.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη χαμένη αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων αλλά και του πολιτικού μας συστήματος.

Αναμένουμε τη παρέμβαση του εισαγγελέα, όπως ο νόμος προβλέπει για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος όπως το ξέπλυμα.

Κυρίως όμως αναμένουμε εξηγήσεις. Τόσο από τον κ. Μητσοτάκη που οφείλει να απαντήσει με ποιον τρόπο πληρώνει τις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνει, όσο όμως και από τον κ. Πιτσιλή της ΑΑΔΕ».