Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), την Τετάρτη, από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ.  Διατηρoύνται οι τριετίες, αν και «παγωμένες», ο 13ος και 14ος μισθός και το επίδομα γάμου. Επίσης, αποφασίστηκε η επέκταση της γονικής άδειας 4 ημερών και στους άντρες, όπως ισχύει σήμερα στις γυναίκες. Ειδική ρήτρα για τον κατώτατο μισθό, σε περίπτωση που αλλάξει ο σχετικός νόμος.

Ads

Οι κοινωνικοί εταίροι δεν συζήτησαν το θέμα του κατώτερου μισθού, ο οποίος πλέον καθορίζεται με νόμο. Συμφωνήθηκε, όμως, ειδική ρήτρα, η οποία προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία η νομοθεσία αυτή αλλάξει «κατά τη διάρκεια της ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών ορίων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης».

Η νέα σύμβαση, η οποία είναι ετήσια και υπογράφηκε πέντε μέρες πριν από τη λήξη τής τρίμηνης μετενέργειας της προηγούμενης, προβλέπει τη διατήρηση βασικών όρων που ορίζονται από τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ. Πρόκειται για τη  διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών ωριμάνσεων που έχουν «παγώσει» ώσπου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.

Ηθική και όχι ρητή αναφορά για το επίδομα γάμου

Ads

Για το θέμα του επιδόματος γάμου, από πλευράς ΣΕΒ διευκρινίζεται ότι, παρόλο που στο υπογραφέν κείμενο δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο επίδομα γάμου, πριν από ένα σχεδόν χρόνο, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις μέλη του είχαν αναλάβει την ηθική δέσμευση να διατηρήσουν το επίδομα γάμου, η οποία εξακολουθεί να ισχύει.

Άδεια φροντίδας παιδιού και σε άνδρες

Συμφωνήθηκε, επίσης και η επέκταση του δικαιώματος για άδεια φροντίδας του παιδιού (μειωμένο ωράριο) και στον πατέρα, στην περίπτωση που η γυναίκα είναι αυταπασχολούμενη. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στις περιπτώσεις που και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, θα μπορούν με κοινή δήλωση στους εργοδότες τους να επιλέγουν για το ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της γονικής άδειας, εκτός και αν με κοινή δήλωσή τους κάνουν και οι δύο χρήση του δικαιώματος αυτού μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπονται.

Δηλώσεις των κοινωνικών εταίρων

«Θα αγωνιστούμε, για να αποκαταστήσουμε τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις», δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Κοινωνικών Εταίρων.

«Πετύχαμε και υπογράψαμε μια συμφωνία που διατηρεί ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μπορούμε τώρα να πάμε να δουλέψουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργος Βερνίκος, προσθέτοντας ότι «στον κλάδο του τουρισμού κάνουμε ό,τι μπορούμε».

«Οι αλόγιστες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων έλαβαν σήμερα τέλος με την ομόφωνη απόφασή μας να κρατήσουμε ενεργό το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού με το “μανδύα” της ΕΓΣΣΕ διατηρούμε το επίδομα γάμου», ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης.

«Μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους δανειστές», χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς και σημείωσε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν είναι ελεύθερες, λόγω των νομοθετικών παρεμβάσεων.

Η ισχύς της νέας συλλογικής σύμβασης αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

ΣΥΡΙΖΑ: Άδειο πουκάμισο η ΕΓΣΣΕ

Για «άδειο πουκάμισο» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, αναφερόμενος στην ΕΓΣΣΕ. Κατηγόρησε, δε, την «κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου» ότι «έχει απαγορεύσει να αποτελεί αντικείμενο της ΕΓΣΣΕ ο καθορισμός του κατώτατου μισθού και επιπλέον έχει δώσει την αρμοδιότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας αυτός ο ίδιος να αποφασίζει τον κατώτερο μισθό από 1-1-2017, ώστε να τον φτάσει σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας».

Ο Δ. Στρατούλης, επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ το μήνα και για αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του εργατικού δικαίου, «που οι μνημονιακές κυβερνήσεις το μετέτρεψαν σε εργοδοτικό δίκαιο».