Υπό μεγάλη πίεση φαίνεται να βρίσκεται σταδιακά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καθώς καταγράφονται εικόνες με ράντζα στους διαδρόμους με ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό, ενώ προβλήματα καταγράφονται και με στα non – covid περιστατικά.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στις παθολογικές κλινικές τα ράντζα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ το νοσοκομείο έχει υποχρεωθεί -λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού- να ανοίξει και δεύτερη κλινική. Στην εφημερία μάλιστα της Δευτέρας 4 Ιουλίου, υποχρεώθηκαν να βάλουν δύο κρούσματα κορονοϊού σε ράντζο σε διάδρομο και σε αναμονή για να βρεθεί κρεβάτι.

Ωστόσο, παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε άλλα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, στη λίστα του ΕΚΑΒ, έχουν αρχίσει οι αναμονές για κρεβάτι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου υπήρχαν 27 άτομα που βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για κρεβάτι, ενώ σύμφωνα με τη λίστα της Τρίτης 5 Ιουλίου, τα 27 άτομα έχουν γίνει συνολικά 31. Διευκρινίζεται πως πρόκειται για περιστατικά covid αλλά και non – covid.

Ads

Στο ΕΚΑΒ υπάρχει υποστελέχωση, καθώς πολλοί εργαζόμενοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν γίνει άλλες προσλήψεις προκειμένου να μπουν οδηγοί και διασώστες στα ασθενοφόρα. Ο αριθμός των ασθενοφόρων σε σχέση με τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής, είναι μικρός, γεγονός που καθιστά την πρόσληψη προσωπικού άκρως απαραίτητη.

Τα κρεβάτια, ωστόσο, σε όλες τις κλινικές covid, στα νοσοκομεία της Αθήνας, είναι όλα κατειλημμένα. Στο «Γ. Γεννηματάς» άνοιξαν 4 κλινικές covid και σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, υπήρξαν περιπτώσεις που κάποια περιστατικά υποχρεώθηκαν να μεταβούν σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία.