Υπό κατάληψη τελεί το Πολυτεχνείο. Ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε το πρωί σε κατάληψη χώρων του ΕΜΠ στα ιστορικά κτίρια, επί της οδού Στουρνάρη, στο κέντρο της Αθήνας. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου δύο ημέρες πριν τη 17η Νοεμβρίου, γίνεται, όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, για να αποτραπεί η διαδικασία της κατάθεσης στεφάνων από πολιτικούς, αλλά και σε αλληλεγγύη των απεργών πείνας, μελών του Επαναστατικού Αγώνα.

Ads

Οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το ίδρυμα, αμέσως μετά τη λήξη του φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ έχουν κλείσει τις πόρτες για να μην εισέλθει κανείς. Παράλληλα έξω από το Πολυτεχνείο συγκεντρώθηκαν περίπου περίπου 300 άτομα της νεολαίας του ΚΚΕ, ζητώντας να μπουν για να ετοιμάσουν τον χώρο για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή δύναμη της αστυνομίας ενώ νωρίτερα έκλεισαν η Πατησίων από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έως την Ομόνοια και τοποθετήθηκαν οδοφράγματα στη Στουρνάρα. Επίσης έγιναν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στη διασταύρωση Πατησίων και Τοσίτσα. Λίγο αργότερα έγιναν δυο συλλήψεις και τέσσερις προσαγωγές. Συλληφθέντες είναι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκε ποσότητα ναρκωτικών. Οι προσαχθέντες, ελληνικής υπηκοότητας, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την εξέταση τους καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

Σε συναγερμό η ΕΛΑΣ

Η Αστυνομία βρίσκεται σε συναγερμό. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη ΓΑΔΑ, στην οποία συμμετείχαν αξιωματικοί από όλη την Αττική, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα.

Ads

Η Αστυνομία βρίσκεται σε συναγερμό. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη ΓΑΔΑ, στην οποία συμμετείχαν αξιωματικοί από όλη την Αττική, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα. 

Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αρμόδιος αξιωματικός, φέτος θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα τα μέτρα. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή που θα πραγματοποιηθεί η πορεία θα διατεθούν πάνω από 5.500 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ενώ όλη η δύναμη της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Από το πρωί η Αστυνομία φρουρεί όλες τις πανεπιστημιακές σχολές του κέντρου της Αθήνας, στις οποίες έκλεισαν οι πόρτες για να εμποδιστούν τυχόν απόπειρες καταλήψεων.

Αποχώρηση των καταληψιών ζητά η Επιτροπή Εορτασμού

Την αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους του Πολυτεχνείου ζητεί η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν πρέπει να λυθεί με μέσα καταστολής. 

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, σε απόφασή της, επισημαίνει ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη και όχι με μέσα καταστολής». 

Παράλληλα, σημειώνει ότι θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ». Ακόμη, υπογραμμίζει ότι ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του ’73 και ότι «κάθε άλλη συζήτηση υποτιμά και υποσκάπτει το νόημα του εορτασμού».

Να αποχωρήσει η αστυνομία ζητούν οι φοιτητικοί σύλλογοι 

Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ ζητούν την αποχώρηση και των αστυνομικών δυνάμεων γύρω από το ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ, σε ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την παρουσία δυνάμεων καταστολής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω αυτών «προσπαθεί να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου». «Αντικειμενικά, η κατάληψη που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στον χώρο του Πολυτεχνείου ενισχύει το σχέδιο αυτό και τους καλούμε να αποχωρήσουν άμεσα» αναφέρουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσβολή για την ιστορική μνήμη η παρεμπόδιση του εορτασμού 

Ανακοίνωση σχετικά με την κατάληψη του Πολυτεχνείου εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, με την κατάληψή του από μειοψηφική ομάδα ατόμων και την παρεμπόδιση του τριήμερου εορτασμού για την εξέγερση του 1973, αποτελούν προσβολή της ιστορικής μνήμης».

Σημειώνεται δε, ότι «η εξέγερση του Νοέμβρη αποτελεί έμπνευση και οδηγό για τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται το μήνυμά της».

* Φωτογραφία αρχείου