Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων και επί του συνόλου το φορολογικό νομοσχέδιο. Η πλειοψηφία υπερψήφισε το νομοσχέδιο, η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε το ένα τρίτο των άρθρων, ενώ ορισμένες διατάξεις υπερψήφισε ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ καταψήφισε το σύνολο των άρθρων, αναγνωρίζοντας, όμως, πως περιλαμβάνονται σ’ αυτά και ορισμένες επιμέρους ευεργετικές διατάξεις, ανάμεικτες ωστόσο με άλλες που το βρίσκουν αντίθετο.

Ads

Στο επίκεντρο της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη λήξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, βρέθηκε η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής δήλωσαν ότι η επιστολή «δεν συνιστά προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, αλλά αποσκοπεί στη διευκρίνιση τεχνικών λεπτομερειών». Το θέμα έθιξε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ζήτησε απάντηση για το αν η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και αν είναι αλήθεια πως κάτι τέτοιο συνεπάγεται νέα σκληρά μέτρα – ή απλώς ενδιαφέρεται για τα διαδικαστικά.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε δύο νέες αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής χθες, Τετάρτη. Οι αλλαγές αφορούν σε πιο αυστηρά πρόστιμα σχετικά με τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές και τη φορολόγηση αποδοχών και συντάξεων, που έχουν καταβληθεί μεταγενέστερα από το έτος στο οποίο ανάγονται, με βάση νόμο, δικαστική απόφαση, ή συλλογική σύμβαση. Το τελευταίο αποτελούσε αίτημα της ΓΣΕΕ και ορισμένων βουλευτών του ΚΚΕ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «δίνουμε την ευχέρεια στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους στους οποίους επιδικάζονται δεδουλευμένες αποδοχές ή και συντάξεις, να επιλέγουν, είτε την φορολόγησή τους στα έτη στα οποία ανάγονται οι αποδοχές αυτές, (ή οι συντάξεις), είτε στο τέλος της είσπραξής τους, με μη υπολογισμό στην τελευταία αυτή περίπτωση του 20% των αποδοχών αυτών».

Ads

«Δίνουμε, λοιπόν, στους εργαζόμενους, την ευχέρεια να επιλέξουν το πιο ευνοϊκό για αυτούς, φορολογικό καθεστώς, ικανοποιώντας ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο τέθηκε επίσης και από βουλευτές του ΚΚΕ», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη δεύτερη αλλαγή που ανακοίνωσε, ο κ. Παπακωνσταντίνου σηεμίωσε ότι «κάνουμε πιο αυστηρά τα πρόστιμα που προβλέπονται για την μη τήρηση φακέλου τεκμηρίωσης ενδο-ομιλικής συναλλαγής, ή για την ελλιπή τήρηση, ή για την μη υποβολή του φακέλου αυτού μέσα σε τριάντα ημέρες από την ημερομηνία που θα ζητηθούν τα στοιχεία αυτά από την φορολογική αρχή».

«Σήμερα, το πρόστιμο που προβλέπεται να επιβάλλεται, φτάνει μέχρι τα 10.000 ευρώ. Είναι πολύ χαμηλό και καθόλου αποτρεπτικό, δεδομένου ότι η φοροδιαφυγή που μπορεί να επιτυγχάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις υποτιμολογήσεων μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ορίζουμε συνεπώς, ότι το πρόστιμο θα μπορεί να είναι ίσο με το 20% της αξίας συναλλαγής, για την οποία δεν υποβλήθηκε φάκελος τεκμηρίωσης. Θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τις υπηρεσίες και πολύ σύντομα θα εκδοθεί και υπουργική απόφαση, όπως προβλέπεται, προκειμένου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι έτοιμοι, ώστε να εφαρμόζουν τις διατάξεις και να διασφαλίζουν το σύννομο τρόπο ενδο-ομιλικών συναλλαγών για το 2011», κατέληξε.