Με 154 «ναι», έναντι 142 «όχι» υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ’αξιολόγησης.

Ads

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και της ανεξάρτητης βουλευτού Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, η οποία θα ενταχθεί ως συνεργαζόμενη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Κατά» ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Της ψήφισης του νομοσχεδίου προηγήθηκε, έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, με τις διατάξεις για τις απεργίες, τα οικογενειακά επιδόματα, και τους πλειστηριασμούς μα βρίσκονται στο επίκεντρο. Σημειώνεται πως το Ποτάμι, κατά την ονομαστική ψηφοφορία, αποφάσισε να δηλώσει «παρών» στο άρθρο 211 για τις απεργίες.

Μάλιστα, το άρθρο 211 για τις απεργίες (που τέθηκε σε ονμοαστική με πρόταση του ΚΚΕ) συγκέντρωσε 155 θετικές ψήφους (135 «όχι» και 5 «παρών»), καθώς εκτός της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου το υπερψήφισε και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος καταψήφισε όλα τα υπόλοιπα άρθρα.

Ads

Ονομαστική ψηφοφορίας έγινε και για το άρθρο 208 για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για το άρθρο 214 για τα οικογενειακά επιδόματα. Στο πρώτο, για το οποίο ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία το ΚΚΕ, υπέρ ψήφισαν 154 βουλευτές. Στο δεύτερο, για τα οικογενειακά επιδόματα, για το οποίο ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία η ΝΔ, εκτός των θετικών ψήφων της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταγράφηκε το «παρών» του ΚΚΕ και της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα. Ειδικότερα το άρθρο πέρασε με 154 «ναι», 125 «όχι» και 16 «παρών».

Ο πρόσφατα παραιτηθείς υφυπουργός Παιδείας Κ. Ζουράρις ψήφισε «ναι» σε όλα, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μιχελογιαννάκης ψήφισε επίσης θετικά σε όλα τα άρθρα εκτός του άρθρου για τα καζίνο, ωστόσο το εν λόγω άρθρο δεν είχε τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία.

Διαβάστε αναλυτικά: 

«Η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται αντί να μειώνεται»

«Φαίνεται πως όσο βαδίζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια, η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως συνέβαινε σε αντίστοιχες ψηφοφορίες νομοσχεδίων για αξιολογήσεις επί προηγούμενων κυβερνήσεων» τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας το αίτημα της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου για προσχώρηση στην κοινοβουλευτικήομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Λευκωσία, όπου θα βρεθεί αύριο, Τρίτη, για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, θα υπάρξει συνάντηση με το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξεταστεί σε ποιες επιτροπές θα συμμετάσχει η κ. Μεγαλοοικονόμου. Νωρίτερα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε την ένταξή της στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, σας ενημερώνω ότι από τούδε και στο εξής η βουλευτής Β’ Πειραιά κ. Μεγαλοοικονόμου εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής», αναφέρει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός. Μετά την προσχώρηση της κ. Μεγαλοοικονόμου, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, διευρύνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία στους 154 βουλευτές.