Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για παρασκηνιακές διεργασίες και ενδοκυβερνητικές παραφωνίες που προδιαγράφουν μια «νέα εθνική ήττα», επικρίνοντας έντονα τη στάση του Πάνου Καμμένου.

Ads

Ξεκίνησε την ομιλία του από το «Μακεδονικό», σχολιάζοντας ότι «υπάρχει η αίσθηση ότι στο παρασκήνιο αυτές τις μέρες κάποιοι δουλεύουν για άλλη μια εθνική ήττα. Τι άλλες στολές θα φορέσετε κ.Καμμένε; Τις στολές του στρατού τις εξαντλήσετε. Τώρα περάσατε στα βεστιάρια των τσίρκων. Οι σκιτσογράφοι – γιατί αυτοί κυρίως ασχολούνται μαζί σας – έχουν καταγράψει 5 διαφορετικές θέσεις για το Μακεδονικό. Αλλα το πρωί άλλα το βράδυ. Άλλες τις μονές μέρες άλλες τις ζυγές. Το θέμα του ονόματος  δεν είναι θέμα της Ιεραρχίας. Αφορά την κυβέρνηση και τη Βουλή. Αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν διαφωνούν οι υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών! Ο υφυπουργός Γεωργίας μπορεί να διαφωνεί. Ο υπουργός Αμύνης όμως όχι. Ας μην ζήσουμε και αυτόν τον εξευτελισμό», τόνισε.

«9 βουλευτές έχουν οι ΑΝΕΛ, 7 είναι στην κυβέρνηση. Ίσως οι πιο ακριβές ψήφοι στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού μας. Λεφτά όμως υπάρχουν. Γι’ αυτό με το νομοσχέδιο σας αυξάνονται για άλλη μια φορά, αντί να μειώνονται, οι κρατικές δαπάνες. 13 διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν πρόσθετο κόστος για τον προΰπολογισμό €372 εκατ. Η κυβέρνηση υποτιμά πλήρως (για πολλοστή φορά) τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο Φρανκεστάιν. Σε 4 ημέρες έπρεπε να συζητήσουμε 400 άρθρα, 1.304 σελίδες, 100 υπουργικές αποφάσεις, 12 Υπουργεία» σημείωσε ο Στ. Θεοδωράκης.

«Υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο θα είχε τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Το σχήμα που θα έχουν οι σφραγίδες των Ιατρικών Συλλόγων είναι και αυτό προαπαιτούμενο; Εκεί φτάσαμε; Το πολυνομοσχέδιο είναι μνημείο συγκεντρωτισμού. Βάλατε μέσα ότι θυμηθήκατε και ότι εκκρεμεί γιατί οι κυβερνητικοί βουλευτές ψηφίζουν ευκολότερα ότι τους σερβιριστεί ως μνημονιακή υποχρέωση» πρόσθεσε ο αρχηγός του Ποταμιού.

Σχετικά με τις απεργίες ο Στ. Θεοδωράκης ανέφερε πως: «Το καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις απεργίες είναι από τον συνδικαλιστικό νόμο του 1982. Εδώ και 36 χρόνια ο ίδιος νόμος. Την ίδια χρονιά το 1982, είχε ψηφιστεί ο περίφημος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που έχει αλλάξει περίπου 100 φορές από τότε μέχρι σήμερα. 36 χρόνια ατολμίας! Δεν θέλει το κομματικό κατεστημένο έναν νέο συνδικαλιστικό νόμο, προσαρμοσμένο στην νέα πραγματικότητα, προς όφελος των εργαζομένων».

Ads

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι «Είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ: “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Κάποια στιγμή μάλιστα ο κ. Τσίπρας είχε εκραγεί τόσο πολύ που είχε πει ότι θα χαρίσει όλα τα δάνεια. Και τώρα πάμε σε άρον-άρον ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αρνείστε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα πανεπιστήμια, αλλά επιβάλλετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Γιατί στα Πανεπιστήμια κυριαρχούν φίλιες δυνάμεις , ενώ τα ειρηνοδικεία είναι το άντρο του Λαφαζάνη. Μη στέκεσαι όρθιος στο ειρηνοδικείο. Δεν ζούμε και στην πρώτη μνημονιακή εποχή… Είμαστε το εξελιγμένο μνημόνιο!», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Όπως έλεγε σε μια αποστροφή του ο Τζίμης Πανούσης μπήκατε με τα τσαρούχια στα σαλονάκια της Ευρώπης και σκυμμένοι υπογράφετε τα πάντα χωρίς να εφαρμόζεται τίποτε. Αυτός δεν είναι ο δρόμος. Αυτός ο δρόμος προσφέρει μια στασιμότητα στη χώρα, η χώρα σέρνεται αλλά δεν θα φύγει μπροστά, αν δεν χαράξουμε έναν δικό μας δρόμο. Και ο δρόμος δεν είναι η μετάφραση μόνο των επιταγών των μνημονίων. Ο δρόμος θέλει τόλμη, θέλει σχέδιο, θέλει μεταρρυθμίσεις. Στοιχεία που δεν έχει δυστυχώς αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα η κυβερνητική πλειοψηφία» κατέληξε ο Στ. Θεοδωράκης.